Пољски бискупи подржали нацрт закона против побачаја

Пољска Католичка црква поново је подржала народну иницијативу за скоро потпуном забраном абортуса. Непосредно пре расправе у Парламенту о нацрту закона који је 2017. године потписало око 800.000 људи, Бискупска конференција је у среду изјавила да подржава све иницијативе за „заштиту људског живота од зачећа до природне смрти“.

Портпарол Бискупске конференције Павел Рител-Андријаник позвао је све вернике да се моле да обуставе такозване еугеничке побачаје, односно фетусе са малформацијама или озбиљним болестима. Жене су у уторак протестовале против народне иницијативе у Варшави и другим пољским градовима. Возиле су аутомобиле по градским центрима и показивале плакате. Оне су одабрале овај облик протеста, јер демонстрације због коронске пандемије тренутно нису дозвољене.

Према званичним подацима, у Пољској је последњи пут регистровано око 1.000 легалних побачаја. У скоро свим случајевима лекари су установили озбиљну болест фетуса. У преосталим случајевима, који чине мање од десет процената, заштита живота мајке или силовања наводе се као разлог за побачај.

Пољска има један од најстрожих закона о побачају у Европи. Побачаји су дозвољени само ако је угрожено здравље жене, ако је силована или је фетус деформиран. Иницијатива „Заустави абортус“ предала је Сејму, доњем дому Парламента, 830.000 потписа у 2017. години за проширење постојеће забране абортуса на деформисане плодове.

Десничарска конзервативна владина странка Право и правда у почетку је давала наде противницима побачаја да ће закон бити пооштрен, али потом одбачена упркос таласу протеста активиста женских права. Она је нацрт закона упутила парламентарним одборима у јануару 2018, али потом је одбила даља саветовања. Пленум новоизабраног Сејма у јесен 2019. године мора се поново позабавити тим првим нацртом.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)