Помен архимандриту Луки Анићу

Помен архимандриту Луки Анићу
Помен архимандриту Луки Анићу
Помен архимандриту Луки Анићу
Помен архимандриту Луки Анићу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 8. фебруара 2015. годне са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дајбабе код Подгорице. У току Литургије Владика Амфилохије је миропомазао новокрштеног слугу Божјега, малог Лазара Прентића.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је тумачио јеванђелску причу о блудном сину. Он је казао да је покајање основно својство оних који у Христа вјерују и за Христом ходе о по Њему живе. „Зато је читава литургијска година сва усмјерена и прожета том тајном и тим звањем на покајање. Нарочито велики пост за који се управо приремамо“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Након Литургије Митрополит Амфилохије је са свештенством на манастирском гробљу служио двогодишњи помен блаженопочившем архимандриту Луки Анићу, ранијем игуману ове светиње и дугогодишњем игуману Цетињског манастира и манастира Савина Главица. Владика је подсјетио на ријечи блаженопочившег Патријарха српског Павла да човјек треба да живи тако да кад се рађа он плаче а сав свијет се радује, а кад умире да сав свијет плаче а он се радује. „Тако се догодило са светим Патријархом Павлом. Милионски плач је одјекивао Београдом, а сигуран сам да се он радовао на небесима. Чини ми се да и наш отац Лука спада у ту врсту људи“, рекао је Владика Амфилохије. Владика је казао да је отац Лука отишао на небо прерано по нашум људским мјерилима.

„И ево нас, ми овдје око њега сабрани, заиста тугујемо. Али та туга није убитачна него радостотворна туига, како то каже Свети Јован Лествичник“, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије се осврнуо и на прогон оца Велибора Џомића из Црне Горе од стране државних власти. „Не знам зашто и мене не прогнају, и ја сам очевидно непожељан у Црној Гори. Јесте да сам се родио у њој, али нијесам Монтенегрин, нисам Дукљанин. Нисам Дукљанин проклетога цара Дукљанина. Ја јесам Диоклијат из града ранохришћанског на коме ми сваке године служимо Свету литургију настављајући апостолско дјело од древних времена. Ја ту припадам, али не оној Црној Гори и оној Дукљи проклетога цара Диоклецијана, великог мучитеља и гонитеља. Он је први гонитељ Цркве Христове на овим просторима, није онај који данас прогони Велибора Џомића него Диоклецијан“, поручио је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска