Помен архимандриту Теодору (Шешлији)

Владика Јоаникије Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Литургију у манастирском храму Успенија Пресвете Богородице, поводом четрдесетодневног помена о. Теодору, архимандриту Пивског манастира. На данашњи празник Преподобног Јоаникија Великог обиљежен је имендан Преосвећеног Владике Г. Јоаникија.

Свету Архијерејску Литургију, поводом упокојења оца Теодора (Шешлије), архимандрита Пивског манастира служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уз саслужење више свештенослужитеља и монаха Епархије будимљанско-никшићке. После Свете службе Божије обављен је парастос архимандриту Теодору, који се пре четрдесет дана упокојио у Господу. Преосвећени Владика је у својој беседи рекао да за Хришћане велику важност има четрдесетодневни помен, јер они који се упокоје у Господу после четрдесет дана излазе пред лице Божије, стога их Црква прати молитвом, како је и Свети Апостол Павле тражио од Хришћана. - Учинисмо овај помен драгом оцу Теодору, сјећајући се да је он свој живот завршио на попришту, на бојном пољу. Онај крст који је узео као свештеник, а касније као архимандрит до краја је носио вјерно, трудећи се да, све до последњег издиханија, угоди Богу, да утврди вјерне око себе и да што више душа, које су се удаљиле од Цркве, приведе топлини Божијег дома. Такав је био отац Теодор, карактеран, вјеран и нека га Господ за то награди вијенцем неувељиве славе и свјетлости Божанске, нарочито што се у последњим годинама живота одлучио да, осим свештеничког, понесе и монашки крст. Показао се да је био онакав монах, какав и треба да буде - вјеран Цркви, светом олтару, ревносан за службу Божију и непоколебљив када дођу искушења, казао је у својој Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Братство Пивског манастира је, овом приликом припремило и пригодну трпезу љубави у спомен Преподобном Јоаникију Великом, који је имендан Преосвећеног Епископа Г. Јоаникија.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка