Помен пјеснику Јовану Дучићу у Херцеговачкој Грачаници

Дучић"Дучићеве вечери поезије" Требиње 2008., настављене су у недјељу 2. новембра, у задужбини Бранка и Радмиле Тупањац на Црквини. У Музеју Херцеговачке Грачанице, уз учешће бројних пјесника, књижевних критичара и познавалаца Дучићевог дјела, одржани су разговори на тему: Дучићево пјесничко насљеђе у савременој српској поезији.Разговорима о Дучићу, претходио је помен великом пјеснику у Херцеговачкој Грачаници. Академик Бранко Милановић, овом приликом је нагласио да је, послије деценија изопштености из књижевно-историјске и критичке литаратуре, тек у посљедње вријеме Дучићево дјело добило своје право мјесто у српској књижевности, посматрано са посве нових и афирмативнијих становишта.

Утицај Дучићевог пјесничког насљеђа на савремене пјесничке токове је вишеструк и каткад дослован, били је мишљење академика Љубомира Зуковића, који је додао да је Дучић од својих пјесничких насљедника ријетко када био домашен, а готово никада премашен.

Пјесник Драгомир Брајковић је подвукао да је Дучић у савременој поезији више присутан као тема, инспирација и интерпретација, те да непосредан живи дијалог Дучићевог дјела и пјесника данашњице - није толико изражен.

Пјесник Владимир Јагличић се осврнуо на наповољне политичке прилике које су Дучића, као пјесника са израженим националним ставом, учиниле непожељним у једном времену, што је условило да и његов утицај на развојни ток српске поезије буде ограничен и додао да у савременој поезији Дучић живи најприје као недостижан мисаони пјесник - чиме је и стекао славу бесмртника. Дучић је био пјесник великих тема и универзалних идеја, а нови пјеснички нараштаји, у својој младалачкој дрскости, не воле велике теме, тврдња је пјесника Слободана Ракитића.

Књижевни критичар и пјесник Желидраг Никчевић подвукао је да Дучићево промишљање поезије - да она није само естетичка категорија, него и конститутивни стуб народа, који јача, уједињује и оплемењује национално биће - и данас има своје сљедбенике у пјесничкој савремености.

Сличног мишљења био је и критичар Ранко Поповић који је устврдио да је Дучић и данас живо присутан у поезији пјесника који стоје на трагу класично-лирског промишљања поезије.

Како је истакнуто током данашњих разговора на Црквини, радови учесника разговора на тему "Дучићево пјесничко наслијеђе у савременој српској поезији" биће објављени у Зборнику са овогодишњих "Дучићевих вечери поезије".

Извор: Епархија захумско-херцеговачка