Помен славној поетеси

Помен славној поетеси
Помен славној поетеси
Помен славној поетеси
Помен славној поетеси

Десанка је празник српског народа

Поводом годишњице упокојења наше велике поетесе Десанке Максимовић, на дан Преноса моштију Светог Игњатија Богоносца, 11. фебруара ове године одслужен је парастос у Бранковини. Парастос су служили Њихова Преосвештенства Епископи шабачки г. Лаврентије и ваљевски г. Милутин, уз саслуживање свештенства обе епархије. Парастосу су присуствовали представници Десанкине задужбине, градске библиотеке, родбина и многи други поштоваоци песникиње и њеног дела. После молитве, деца су поред гроба песникиње рецитовала њене стихове. Потом су Епископи са свештенством одржали помен почившем проти бранковачком Владану Ковачевићу, угледном духовнику, у народу омиљеном и ван оквира села у ком су рођени славни Ненадовићи и одрастала Десанка Максимовић. Затим се прешло у просторије библиотеке где је уследило послужење. У срдачном и топлом разговору двојице Епископа са свим присутнима дискутовало се о побољшању издавачке делатности, односно масовнијој продукцији књига Десанке Максимовић. Закључено је да у што скоријем року дела велике поетесе морају бити доступна што већем броју читалаца, нарочито најмлађих.

Била је најлепше перо српске и једно од засигурно најлепших пера светске лирике. Полиглота, свестрани литерарни зналац и стваралац. За живота ловорикама овенчана, у круговима интелектуалних елита радо виђена и уважавана. А опет, „малом“ човеку блиска. Кудељници, себру, војнику, сужњу, калуђеру... Тиха, целим бићем насмејана, целомудрена и смерна, са занесењачком љубављу философа, који штедро најбоље од себе дарује за бар једну коцкицу у мозаику врлинског света.

Двадесет прва је година откако се Десанка Максимовић у вечност преселила. То време само је тренутак јер они који са Богом у вечности пребивају не мере време годинама, беседио је на помену знаменитој песникињи Епископ ваљевски г. Милутин.

- Проћи капију вечности је нешто најлепше и то је циљ нашег живота на земљи - да се обожимо, да бисмо вечно живели са Господом Христом и светима. Дужност нам је да се, као данас, окупљамо крај гробова оних који су отишли пре нас, прозборимо понеку реч и евоцирамо најлепша сећања. Помен је директно обраћање Господу, молитва за душе наших драгих. Десанка Максимовић велика је личност наше културе и историје. Много ми је драго што је Владика Лаврентије данас дошао, да се заједно помолимо за покој душе њене - речи су Владике Милутина на годишњем помену Десанки Максимовић. Десанкин лик и дело благо су српског народа. Провести неколико минута у разговору са њом чинило је велику радост, празник... сећања су Епикопа шабачког г. Лаврентија.

- Обележила је читаву епоху у нашој култури. Треба да смо срећни и поносни што смо је имали и да се угледамо на њу, да следујемо њеној учености, родољубљу, мудости и свему што је потребно једном народу на путу ка добру - поручио је Владика Лаврентије.

Десанка Максимовић за живота завредела је незаборав у души народа ком је припадала. Част је одслужити јој помен и захвалити за све што је учинила. А учинила је много, стварајући с љубављу у славу слободе, оданости, храбрости и других непролазних цивилизацијских вредности.

Извор: Епархија ваљевска