Помен жртвама пивског краја

Више свештеника Епархије будимљанско-никшићке служило је у суботу, 21. марта Свету заупокојену Литургију у цркви Обретења главе Светог Јована Крститеља у Долама у Пиви. Том приликом извршен је помен свим жртвама пивског краја, страдалим у Другом свјетском рату, којих, према непотпуним подацима, има више од 1800.

Свету заупокојену Литургију у храму Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља у Долама служили су јереј Миодраг Тодоровић, парох драговољски и јеромонах Арсеније, сабрат косијеревског манастира уз саслужење јереја Жељка Ројевића, плужинског пароха и јеромонаха Јефтимија, игумана Косијерева, а уз појање групе ученика Богословије Светог Петра Цетињског. Одржан је и помен свим жртвама из Пиве, страдалим у Другом свјетском рату, којих, према још увијек непотпуним подацима, има више од 1800. Највеће стратиште у мученичкој земљи Пиви је мјесто Дола, гдје је за један дан - 7. јуна 1943.г. у злочиначком походу њемачког окупатора и хрватских и муслиманских припадника Ханџар дивизије убијено 520 житеља овог села, махом нејачи, стараца, жена и дјеце. Вјерницима сабраним у светом богослужењу, у цркви изграђеној за покој душа невиних жртава пивских Дола, обратио се свештеник Миодраг Тодоровић.

- Сабрали смо се на овом светом мјесту да ослужимо службу Божију и сјетимо наших предака, наше браће, очева, мајки, сестара, дјеце који су пострадали овдје и у читавој Пиви, који су пострадали свједочећи припадност Христу и свједочећи да су дјеца Христова и народ Божији, казао је јереј Тодоровић. - Наши упокојени, изгледа, више мисле о нама, него што ми мислимо о њима и они нас, својим светим моштима и својом силом, призивају да се освијестимо и почнемо да живимо како доликује човјеку, најсавршенијем Божијем створењу, круни Божијег стварања.

Наша Света Црква, по ријечима свештеника Миодрага Тодоровића, има у искуству и добро зна да док се гробови не помире и не опоју не може бити среће и добра на земљи. Попут Дола, о невином страдању српског народа на ширим подручјима, свједочи и капела у Косијереву, Подмаине, Пребиловци и бројна друга света мјеста на којима су подигнути храмови и похрањене мошти новијих српских мученика.

- Постоје времена у којима су људи, као у Бјелицама, или као у новије вријеме у Драговољићима код Никшића, кадри да се жртвују за Цркву. Та спремност на жртву долази из Цркве, јер нас Црква учи да све што има трајну и непролазну вриједност, створено је и одржава се на жртви и љубави Божијој, рекао је у својој бесједи јереј Миодраг Тодоровић. - Зато је добро увијек бити у близини светости, гдје се појавила сила и слава Божија и велика жртвена љубав Божија. Једно од таквих мјеста је и ово, и много других таквих мјеста. Таква су мјеста и у Словенији. И тамо нас наши преци чекају да их се сјетимо и достојно их сахранимо и, на тај начин, покажемо да смо народ који памти своје претке и који зна да, онако како се будемо односили према њима, такво ћемо наслеђе оставити својим потомцима. Током Свете заупокојене Литургије, која је служена у цркви Обретења главе Светог Јована Крститеља у Долама, обављено је причешће вјерника. Свештенство је, у присуству вјерног народа, опојало мјеста на којима је 7. јуна 1943. у Долама убијено 520 мјештана, од којих и 109 дјеце, млађе од седам година.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка