Помоћ ближњем на дјелу

У славу Светог Симеона и пред почетак Великог, Часног поста, Српска православна црквена општина Бијело Поље, у сарадњи са Братством православне омладине “Свети краљ Милутин“, организовала је добровољно давање крви у уторак 26. фебруара у просторијама Одјељења за трансфузију у бјелопољској Болници.

Према ријечима предсједника Братства православне омладине Хаџи-Драгишe Јеремићa, данас се одазвало двадесетак давалаца.

“Срећни смо што можемо да помогнемо хуманој акцији добровољног давања крви. Овакву акцију организујемо два пута годишње, пред Божићни и Васкршњи пост, а и ван тога, чим неком устреба, увијек се радо одазовемо позиву.“

Тридесетдеветогодишњи Бјелопољац Драган Фемић-Поп је добровољни давалац крви од 1991. године.

“Увијек се одазовем на овакве акције јер  је то велики гест солидарности, хуманости према онима којима је помоћ потребна. Човјек се осјећа здравије и боље кад даје крв“, казао је Фемић.

“Сваки мјесец у години је покривен једном или двије акције добровољног давања крви“, рекао је предсједник Удружења добровољних давалаца крви Гојко Шестовић.“У јануару смо имали једну акцију са 24 добровољна даваоца. Ова данашња акција је успјешна и задовољни смо одзивом. У марту ће крв дати одборници из локалног парламента. Крв дају и припадници Центра безбједности Бијело Поље, као и вјерници муслиманске вјероисповијести, преко Извршног одбора Исламске заједнице“, казао је Шестовић и додао да у организацији чине све како би помогли свима којима је драгоцјена течност потребна. Он запажа да се у посљедње вријеме много више тражи крв него раније, а да је све теже наћи добровољне даваоце, јер крв углавном дају једни исти људи. Међу даваоцима, у посљедње вријеме, често су матуранти три бјелопољске средње школе, међутим, кад су студенти седам факултета у питању, хуманост је затајила.

“Не знам зашто. Можда зато што немају смјештај, мензе или услове живота, тек, иако смо их више пута позивали, до данас немамо ни једног студента који је члан организације добровољних давалаца. Ко год даје крв, осјећа се млађим, срећнијим и тако успорава старење. Даваоци крви нису само хумани људи, него су и веселе особе добре душе“, каже Шестовић.

Особље Одјељења за трансфузију увијек се потруди да хуманост Бјелопољаца оплемени својом љубазношћу, уз апел свима који се осјећају здравим, да дају крв јер је “здраво, није болно и не ствара навику“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка