Помоћ Митрополије аустралијско-новозеландске пострадалом народу на подручју Краљева

 Сведоци смо великих поплава на територији Србије и Републике Српске. Њиве и баште су поплављене, стока се многима подавила, а у кућама се не може живети. Првих неколико дана док се све то догађало, медији су по читав дан извештавали. Заинтересованост људи да помогну је била на невероватном нивоу.

Данас, неколико недеља после поплава та енергија полако нестаје. Реалност је страшна и забрињавајућа. Људи који су страдали се данас осећају далеко безнадежнје него док им је вода била у кућама. Изгледало је да ће им куће моментално бити обновљене и да ће им се помоћи да врло брзо стану на ноге. Многи су се просто утркивали у што издашнијим обећањима. Верујући таквој еуфоричној атмосфери, многи су кренили да обијају своје куће. Вредни, али осиромашени народ је пожурио да све припреми за малтерисање и санацију штете. Веровали су да ће помоћ врло брзо стићи, а то се није догодило. Сада је наступила страшна неверица праћена депресијом.

Српска Православна Црква у сарадњи са Црвеним Крстом Србије непрекидно обилази поплављена подручја. На терену се сусрећемо са локалним парохијским свештеником који најбоље познаје ситуацију у својој поплављеној парохији.

Да би се уверили како је у региону Краљева у среду 18. јуна о.г. је организована једна од таквих посета. Представници Митрополије аустралијско-новозеландске: Преосвећени Владика Иринеј, протојереј-ставрофор Саша Радоичић, парох прокатедралног храма Св. Саве из Мона Вејла у Сиднеју и представник Међународне православне добротворне организације (IOCC) г. Ненад Прелевић су у пратњи Црвеног Крста Краљево обишли село Грдицу (централни део села и засеок Ада). Број поплављених породица је око 500. Гђа Радмила-Рада Добрић (секретар) и Гђа Снежана Апостоловић (задужена за програме) из Црвеног Крста Краљево су се потрудиле да што верније представе ситуацију на терену.

Оно што је мало познато је да је овај крај 2010. године јако страдао од земљотреса. Митрополоја АНЗ у сарадњи са IOCC је том приликом помогла да се последице земљотреса санирају. Сада су те исте куће поплављене. И таман када човек помисли да не може бити горе, мора се напоменити да су у питању у већини породице које су избегле са Косова и Метохије после рата 1999. године. Исти људи су три пута страдали: 1999. 2010. па онда 2014. године.

Приликом ове посете, Владика Иринеј и IOCC су уручили Црвеном Крсту Краљево опрему за једну спасилачку екипу Црвеног Крста. Најновији мотор за спасилачки чамац, као и сву опрему за посаду. Приликом боравка у селу Грдица обиђено је неколико породица којим је Владика Иринеј уручио финансијску помоћ. Поред тога, остављено је 2,500.00 евра Црвеном Крсту Краљево за помоћ породицама које су погођене поплавама. Овај новац је обезбеђен добротом Црквене општине Свети Георгије из Кабрамате у Сиднеју.

У наредном периоду, помоћ подручју Краљева ће се наставити у сарадњи са IOCC и Црвеним Крстом Краљево како би се што пре започела обнова домова. Тренутно, у већини поплављених кућа нико не спава ноћу, али дању долазе да чисте и поправљају. За спавање се сналазе како знају и умеју.

У току посете, организована је конференција за штампу на којој су присуствовале три локалне телевизијске станице из Краљева.

Такође, важно је напоменути да ће већ овог викенда 170,000.00 аустралијских долара, прикупљених од црквених општина у Аустралији преко рачуна Митроплије, бити подељено у околини Обреновца, као и у Ребељу код Ваљева где су клизишта однела комплетна домаћинства. Других 170,000.00 аустралијских долара, такође прикупљених преко рачуна Митрополије, ће бити подељено идуће недеље у Епархији зворничко-тузланској.

Преко Митрополије аустралијско-новозеландске до сада прикупљено је 389,926.25 АУД. Сем тога прикупљена је помоћ у виду конзервиране хране, хигијенског материјала, средстава за личну хигијену и дезинфекцију, одеће и обуће. За угрожена подручја у нашој Отаџбини послато је бродом неколико контејнера. 

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Помоћ Митрополије аустралијско-новозеландске пострадалом народу на подручју Краљева
Помоћ Митрополије аустралијско-новозеландске пострадалом народу на подручју Краљева
Помоћ Митрополије аустралијско-новозеландске пострадалом народу на подручју Краљева
Помоћ Митрополије аустралијско-новозеландске пострадалом народу на подручју Краљева