Помоћ Епархије средњоевропске пострадалом народу у отаџбини

Незапамћена природна катастрофа која је погодила српске земље, подстакла је наше  вернике из Немачке да искажу хришћанску љубав и братољубље исказано  у достављеној материјалној и финансијској помоћи пострадалима. Нова невоља нашег народа ујединила је све људе добре воље у Немачкој и на позив своје Свете Цркве а с благословом Његове Светости АЕМ Патријарха српског Господина Иринеја, администратора епархије средњоевропске, одговорили су пожртвовањем и пружањем конкретне помоћи.

На подручју целе Епархије средњоевропске прикупљено је 286.000,00 (двестотине осамдесет шест хиљада) евра. Сем тога прикупљена је помоћ у виду конзервиране хране, хигијенског материјала, личне хигијене, дезинфекције, одјеће и обуће. За угрожена подручја у нашој Отаџбини послато је 60 шлепера пуних поменуте помоћи, 19 камиона и 10 комбија.

Црквене општине су писмено обавестиле своје вернике да финансијску помоћ могу уплаћивати и на рачун Епархије средњоевропске, што су многи и учинили.

Поводећи се народном изреком: "На муци се познају јунаци", свештеници Епархије средњоевропске са радошћу могу рећи да се наш верни народ показао јуначки христољубиво и човјекољубиво.

Ово "знамење Божије" (Јанко Веселиновић) требало би да нам свима буде наук да ће се Господ на најбољи начин постарати за све и да "без Голготе нема васкрсења" (Свети Николај Жички). Нека би ово страдање било позив на покајање и преображење свих нас на живот у Христу Господу нашем.

Извор: Епархија средњеевропска