Помозимо ближњима!

Информативна служба Српске Православне Цркве упућује јавни позив верном народу и свим људима добре воље да помогну децу
која се боре са болестима и немаштином

 

Фонд "Патријарх Павле" отворио је посебан рачун за санирање последица од елементарних непогода

Назив клијента банке: Српска Православна Црква - Патријаршија српска - Фонд "Патријарх Павле" - за санирање последица од елементарних непогода

Комерцијална банка, рачун број: 205-480-06

На овај рачун можете  уплатити хуманитарну помоћ. Фонд унапред захваљује свим дародавцима. Инструкције за уплате помоћи у иностранству, у одговарајућим валутама и банкама:

 • Инструкције за плаћање у британским фунтама (GBP): види
 • Инструкције за плаћање у америчким доларима (USD): види
 • Инструкције за плаћање у еврима (EUR): види
 • Инструкције за плаћање у швајцарским францима (CHF): види
 • Инструкције за плаћање у канадским доларима (CAD)види
 • Инструкције за плаћање у аустралијским доларима (AUD): види

Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка прикупља прилоге за Србе угрожене поплавама у Србији и Српској. До 14. јула 2014. године прикупљена је сума од 273,942.78 долара и електронским путем послата преко фонда “Патријарh Павле”. Објављујемо акт епископа Лонгина о томе трансферу као и упутство како да се распореди послати новац. Свим појединцима, црквеним општинама и парохијама као и националним и хуманитарним организацијама на територији наше Епархије благодаримо на овој акцији и молимо да њихово ангажовање на овоме плану не престане.

* * * * *

Помозимо породицу Милисковић!

Уредништво Информативне службе Српске Православне Цркве, на препоруку надлежног свештеника, примило је молбу наше сестре Мирјане Милисковић, коју радо објављујемо и препоручујемо пажњи посетилаца наше интернет презентације

Зовем се Мирјана Милисковић.Рођена сам у Куманову 18. маја 1960 године. Удовица сам, без посла. Примам најминималнију пензију од које издразавам сам кћерку која је такодје без посла. Обе смо лошег здравственог стања. Ја сам до данас прошла кроз многе клинике. Имала сам три операције. Немам жучну кесу, пола желуца, а прошле године сам оперисала бесику. Имам и бронхијалну астму од које болује и моја кћерка. Она има и обољење штитне жлезде. Због ових болести сужена јој је способност за обављање појединих послова. Кућа у којој живимо је стара и трошна. Кров је у веома лошем стању, тако да и при минималним падавинама прокишњава. У кући се створила влага која знатно утиче на наше здравствено стање. Немамо средстава за пристојан живот. О реновирању крова не могу ни да помислим, јер немам финансијских, ни било којих других средстава. Зато се обраћам свим људима добре воље да помогну онолико колико могу.

Подносилац молбе: Мирјана Милисковић, ул. Анђелка Чобановића 35, 11272 Добановци, тел. 062 / 96-52-648

Динарски рачун: 160-1-173     51-102-0012915/4
Девизни рачун: 160-1-73    RS35-160-5130201588811-83

* * * * *

Апел за помоћ малом Страхињи Баловићу

Страхиња има 8 година. У јуну му је дијагностификован тумор на мозгу и хитно је оперисан у Клиничком центру Србије. Нажалост за ову врсту тумора у нашој земљи не могу да помогну.

Ми смо ступили у контакт са Институтом за онкологију (INOR) у Хавани (Куба), где они доста успешно лече ову врсту тумора. Отворено је место за Страхињу и за почетак лечења нам треба 30.000 евра. Молимо све људе који су у могућности да нам помогну уплатом средстава на жиро рачун у Комерцијалној банци.

 • динарски рачун: 205-9011005604626-46
 • девизни рачун: РС35205903102098221297 SWIFT – BIC: KOBBRSBG

Унапред захвални родитељи Станислава и Александар (064/417-9334)

* * * * *

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона

Епархија тимочка упућује

П О З И В

свему свештенству, монаштву, верном народу и свим људима добре воље, за учествовање у прикупљању хуманитарне помоћи за угрожено становништво, наше Епархије,  пострадало у поплавама. Од данас 17. септембра 2014. године па до даљњег, сви који желе да покажу солидарност могу то учинити у свим Црквеним општинама Епархије тимочке. Прикупљаће се помоћ у лековима, средствима за хигијену, конзервираној храни и флашираној води. За детаљније информације позвати:

 • Архијерејско намесништво бољевачко (Бољевац) – јереј Младен Јовановић 066/8000698
 • Архијерејско намесништво борско-поречко (Бор) – протојереј-ставрофор Душан Ћирић 066/8000480
 • Архијерејско намесништво зајечарско (Зајечар) – протојереј-ставрофор Сретен Митровић 066/8000256
 • Архијерејско намесништво кључко (Кладово) – протонамесник Дејан Пајић 066/8000420
 • Архијерејско намесништво књажевачко (Књажевац) – протонамесник Перица Божуновић 066/8000540
 • Архијерејско намесништво неготинско (Неготин) – протојереј Зоран Јовић 066/ 8000530
 • Архијерејско намесништво сокобањско (Сокобања) – протојереј Илија Чупић 066/8000570

Помозимо малој Марији из Ораховца

 

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге. Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем. Преглед и боравак за Марију и једног родитеља, са трошковима пута би коштао око 4000 евра. За Маријине родитеље, који су своју скромну уштеђевину већ потрошили на неуспешне покушаје дијагнозе, ово је огроман новац. Специјалистичка клиника у Италији гарантује дијагнозу до које се долази израдом генетске мапе. Помозимо малој Марији!

Жиро рачун: 205-9011005649646-10, са назнаком: за Марију Ђорић

Извор: Епархија рашко-призренска

Успешна акција помоћи поплављенима

У хуманитарној акцији, која је иницијативом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина отпочела 16. маја 2014. године, прикупљено 80 милиона динара за помоћ пострадалима у незапамћеним поплава, које су прошлог пролећа погодиле Епархију ваљевску.

Највише новца - преко 40 милиона динара упућено је Намесништву посавском, односно Обреновцу и околним местима, будући да су поплавни таласи у овом делу епархије оставили најтеже последице. Ваљево је добило око 14, Лајковац 5, Осечина 8, Уб 5,5 милиона динара, обзнањено је на конференцији за новинаре 17. марта 2014. године у Епархијском дому.

Епархија ваљевска настојала је да помогне све којима је помоћ потребна. Подаци о угроженима прикупљани су од парохијских свештеника и надлежних општинских комисија, као и посредством лично упућених молби. Од Фонда „Патријарх Павле“, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Ваљевској епархији дато је 80 милиона динара, далеко највише у поређењу са другим епархијама. Јер, водене стихије управо на њеном подручју оставиле су последице највећих размера.

- Слава Богу да имамо светог човека какав је почивши патријарх Павле, чије име носи фонд. Од срца благодаримо и патријарху Иринеју, који управља средствима фонда, на разумевању и подршци исказаним према народу Епархије ваљевске. Благодаримо и свим архијерејима Српске Православне Цркве и сестринских Цркава... Нека буде на радост свима којима је помоћ уручена, поручио је иницијатор хуманитарне акције Епископ ваљевски г. Милутин.

Помоћ су упутиле помесне Православне Цркве: Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија и Грчка архиепископија, као и епархије Српске Православне Цркве у дијаспори (Митрополија аустралијско-новозеландска, Епархија аустријско-швајцарска и друге) Такође, преко 200 тона основних потрепштина приспело је и дистрибуирано евакуисаном становништву за време трајања поплава.

Угроженом становништву помоћ је дељена у новцу, грађевинском материјалу, намештају, уређајима... Обимна документација сведочи да је сав новац наменски утрошен, због чега је реализаторима акције савест чиста, рекао је секретар Владике Милутина и координатор Центра за прикупљање помоћи јереј Саша Максимовић. Тако, према његовим речима, средствима Епархије ваљевске, у Обреновцу су обновљена 53 домаћинства, основне и средње школе, Геронтолошки центар, Предшколска установа, Дом здравља, Црквена општина, Центар за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју... У убској општини, санирана је фискултурна сала ОШ „Милан Муњас“, купљени уређаји за Предшколску установу и домаћинства околних села. Санације стамбених објеката и клизишта извршене су у општинама Лајковац и Осечина. У Ваљеву, обновљена су и опремљена четири домаћинства, санирано клизиште на делу пута Поћута - манастир Пустиња (вредност радова око 4, 5 милиона динара) и корито реке Колубаре поред Храма Васкрсења Христовог (вредност радова 7, 2 милиона дин.). Од почетка акције, Епархија ваљевска имала је добру сарадњу са средствима информисања и апел за помоћ чуо се далеко. Закључујући обраћање јавности, свештеник Саша Максимовић усрдно им је заблагодарио.

Извор: Епархија ваљевска

Помозимо брату Боривоју!

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, објављујемо позив за помоћ нашем барту Боривоју Вуловићу из Београда оболелом од леукемије.

Хуманитарни број за помоћ Бојану Шувири 1432

Светосавска омладинска заједница Епархије зворничко-тузланске из Бијељине организује хуманитарну акцију прикупљања новчаних средстава за лијечење двадесетпетогодишњег Бојана Шувире из Бијељине путем услуге хуманитарни телефон. У марту, период од 1. марта до 31. марта, у функцији ће бити хуманитарни кратки број 1432. Позивом на исти дарује се 1 КМ за Бојаново лијечење. Услуга важи само за М: тел мрежу.

Наиме, Бојан је као двадесетогодишњак доживио тешку саобраћајну несрећу у којој је  поломио 7. пршљен и остао непокретан. Након лијечења у Републици Српској и Србији, Бојан је успио да поврати осјећај само у рукама. Како је исцрпио све начине лијечења у Републици Српској и Србији, остало је да потражи помоћ на клиникама у иностранству. Нада за Бојана представља одлазак у Кијев, Украјину, на клинику ‚‚EmCell”гдје би помоћу третмана матичним ћелијама покушао да побољша своје тренутно здравствено стање. Тај одлазак је изузетно скуп, а Бојанова породица, у којој нико није запослен, нема финансијских средстава да финансира синовљев одлазак на лијечење.

ПОЗОВИМО 1432 И ПОМОЗИМО ДА БОЈАН ПОНОВО СТАНЕ НА СВОЈЕ НОГЕ!

Извор: Епархија зворничко-тузланска