Помозимо ближњима!

Информативна служба Српске Православне Цркве придружила се хуманитарној акцији прикупљања средстава за лечење петогодишњег Филипа Рикића.

Савет родитеља вртића Звончица у Миријеву покренуо је акцију прикупљања средстава за операцију петогодишњег Филипа Рикића, оболелог од тешког тумора на мозгу са великим бројем метастаза на глави и кичми. У предпразништву Педесетнице - Силаска Светог Духа на Апостоле, позивамо све људе добре воље да помогну ову племениту акцију како би мали Филип могао да оде на операцију и лечење у Француску.

Више информација o начинима помoћи видети ОВДЕ и ОВДЕ.

-Целу ноћ плачем - ја од болова, а родитељи јер не могу да ми помогну, каже Деспот Лазић (8), који болује од неизлечиве болести коже познате у медицини као деца лептири.

Деспоту најтеже пада то што мајка не може да га помази. Тамо где би мати миловала своје чедо - тамо су красте и живе ране. -Да ви можда, чико, нисте чули кад ће измислити лек за ову моју болест? Не могу више овако да живим! Ово није живот, учтиво је малишан ономад запиткивао представнике „Блиц фондације“ што дођоше у Бајину Башту. Лаже свако ко не призна да при првом сусрету са Деспотом није пустио сузу. Ако не пред њим, онда касније кад дете не види. И један поглед између два трептаја довољан је човеку да сагледа дечакове јаде.

Прошле зиме добио је сепсу, па је друго полугодиште првог разреда завршио у своја четири зида. -Учитељица је долазила и показивала ми слова и задатке. А ја бих више волео да седим у учионици са другарима – причао нам је Деспот и нагласио да би волео да има Партизанов дрес.

Деспота од рођења прати булозна епидермолиза, тешка, ретка и неизлечива болест коже у медицини позната као деца лептири. Чело, образи, нос, уши, груди, стомак, леђа, руке, ноге, табани - сваки део тела прекривен је пликовима, модрицама, отвореним ранама. Кожа му због недостатка протеина ензим 7 спада на сам додир.

-Ока нисам склопио. Целу ноћ ме је пекло и сврбело. Ране се лепе за пиџаму, чаршаве, то ужасно боли. Плакали смо сви! Ја од болова, мама, тата и брат зато што нису могли да ми помогну. Тако из ноћи у ноћ – жалио нам се Деспот.

Лазићи живе на периферији Бајине Баште. Мајка Софија нити је запослена нити јој 24-сатно бдење над сином дозвољава да се било где макне из куће. Отац Александар је ауто-механичар без сталног посла. Заради за неку цркавицу, али премало је то, Деспоту је за лечење потребно минимум 2.000 евра месечно.

Само један лист завоја који привија на ране кошта 100 евра. Осам тих листова плаћа му држава, а њему је потребно барем 30 сваког месеца. -Све четворо спавамо у једној соби која због лоше изолације смрди на буђ, а из зидова избија влага, а то је опасно за мог бату – преноси Борис (13), Деспотов брат.

Проклета болест… Не дозвољава дечаку ни да једе… Пликови букте и у очима, устима, једњаку… -Не смем да окусим ни трунку меса, ни кришку хлеба. Једем само кашасту храну. Једном сам појео кекс и после тога недељу дана нисам ништа могао да окусим. Кад пукне плик у оку, не видим ништа по десет дана. Боли ме кад жваћем и гутам. Жељан сам да трчим са братом и другарима, да појурим за лоптом низ улицу, али не смем, не могу. Табани су ми зарасли у красте. Купање најтеже подносим. То су страшне муке, а у каду морам сваки други дан да би се ране испрале – јада се наш херој, некако гордо, као рањени јунак, покушава да представи своју тугу, да не изазове сажаљење.

Слабашни танани прстићи, савијени уз длан, почели су један уз други да срастају. Ипак, уз помоћ родитеља попео се на бицикл… Као лане на леду, пажљиво да не падне, догегао се до псеће кућице и мазио његову Цилку. Хоће душа детиња, али не да болест. Морао је да предахне.

КАКО ДА ДОНИРАТЕ:

АДРЕСА: СОФИЈА ЛАЗИЋ (Деспотова мама), Радничког Батаљона 2 – Насеље Луг, 31250 Бајина Башта / Контакт телефон: 064/10 53 516

(Ове податке можете користити и за слање новца преко Western Union-а из иностранства. Након слања, смс-ом обавестите Деспотову маму о подацима за подизање новца. Дакле: ко шаље, одакле, износ, и код од 8 цифара који добијате при слању.)

Средства се прикупљају преко и “Блиц Фондације”, и то уплатом на текући рачун или слањем СМС: “ “ (само укуцајте размак, тј. празно место у поруци) на хуманитарни број 2552.

Извор: http://drina.info

Информативна служба Српске Православне Цркве добила је писмо из канацеларије Светог Архијерејског Синода које објављује у целини:

Поштовани, пише Вам Мирјана Павловић, мајка Андреје Павловића који у Бечу чека на трансплантацију срца. Са великом захвалношћу Вам се обраћам, јер сте нам изашли у сусрет и уз велику помоћ проте Петра Пантича смештени смо у стану који је у склопу наше цркве. Вечну захвалност осећам према проти Петру, оцу Александру и оцу Драгану и њиховим породицама који су нас прихватили и пружају нам велику подршку у свему. Сви они су максимално уз нас. Пред нама је још дуг временски период чекања на трансплантацију и бар још годину дана постоперативног лечења. Молимо Вас за ма колику финансијску помоћ. Свештенство ове цркве је већ покушало да нам помогне сакупљањем прилога али и њихове могућности су ограничене, а дуг период је пред нама. Син и ја осећамо велику захвалност на свему што сте Ви и овдашње свештенство учинили за нас и молимо Вас ако сте у могућности да нам пружите финансијску подршку како бисмо пребродили време које је пред нама. Наш динарски жиро рачун је: АНДРЕЈА ПАВЛОВИЋ 160-5810200032004-46 - У прилогу Вам шаљемо документа (pdf1 и pdf2) као доказ да је Андреја на листи за трансплантацију.

Унапред захвални Мирјана и Андреја Павловић

Објављујемо и писмо које нам је стигло из Кабинета Његове Светости Патријарха:

Молим Вас  да нам помогнете да спасимо нашег другара. Наш Ниџа има само 19 година, а скоро 4 године се бори са опаком болешћу. Два пута је успео да победи, али се примарни канцер  на карлици јавио и трећи пут. Тренутно је у болници и чека додатне налазе како би направили план лечења за даље. Његов спас је да оде у иностранство, али за то нам је потребна Ваша помоћ и помоћ свих добрих људи. Ми куцамо на свака врата и молимо се да нам се нека отворе. Помозите нам да спасимо нашег другара, наш најлепши осмех.

Јелена

Фондација Буди хуман прикупља средства за Николу Вулиновића.

Информативна служба Српске Православне Цркве придружила се хуманитарној акцији прикупљања средстава за операцију проф. др Ђурђице Вукајловић.

Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије МЕФ позива вас да се укључите у акцију прикупљања средстава за операцију наше истакнуте колегинице проф. др Ђурђице Вукајловић. Ђурђица је млада жена од 41 године, мајка сина Александра од 7 година, истакнути члан друштва, спортиста, диван човек. Потребно је да у најкраћем року, до 27. новембра 2017. године, прикупимо суму од 85.000 евра како би Ђурђица била оперисана од карцинома и наставила живот.  Због комплексности оперативног захвата интервенција се обавља у Истанбулу у болници АCIBADEM Maslak Hastanesi. Број динарског рачуна:​ 275-0010788614622-94 - Societe Generale banks. Инструкције за уплете на девизни рачун у pdf формату можете преузети ОВДЕ.

Помозимо дечаку Луки Мијачу из Бара

Дванаестогодишњем Луки Мијачу из Бара потребна је помоћ како би у Турској започео лијечење.

Дјечаку је 2010. установљено ријетко генетско обољење Friedreichova ataxia. Ради се о прогресивној болести за коју се тек сад указала могућност лијечења методом пресађивања матичних ћелија у приватној клиници Liv hospital у Туској за коју су потребна средстава у износу од 32 хиљаде еура. Ваше мало за Луку је много, јер ће имати шансу за нормалан живот као и сви његови вршањаци. Уколико сте у могућности, средства можете уплатити на жиро рачун број 535-0600200104746-30 Прва банка, на име Лукиног оца Дејана Мијача. Инструкције за плаћање из иностранства:

56: Intermediary bank

RAIFFEISEN ZENTRALBANK
OESSTEREICH AG VIENNA
SWIFT CODE RZBAATWW

57A: Account with instituion

PRVA BANKA CG AD
PODGORICA
SWIFT CODE PRVAMEPG

59: Beneficiary customers

ME25535063050001244007
MIJAČ DEJAN
MAKEDONSKA 7
BAR

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Уредништво Информативне службе Српске Православне Цркве, на препоруку надлежног свештеника, објављује молбу родитеља трогодишње Софије Мићевић из Бања Луке за хитну финансијску помоћ потребну за лечење њиховог детета.

Обраћам Вам се молбом за новчану помоћ потребну за лијечење моје трогодишње кћеркице Софије. Софија болује од акутне лимфобластне леукемије. Софија је лијечена на Инстутуту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ у Београду, гдје се и сада налази. С обзиром да су у Институту исцрпљене све могућности за даље лијечење, Софију је потребно послати на клинику „Jons Hopkins Medicine International“ у Балтимору, гдје су за први део лијечења потребна средства у износу од 270.000 долара. Детаљније на https://www.gofundme.com/Sofija.

Молимо Вас да нам помогнете да обезбједимо потребна средства.

За више информација обратити се Вањи Мићевић, ул. Равногорска бр. 11, Бања Лука, контакт телефон: 066/881-043.

MIĆEVIĆ SOFIJA
NOVA BANKA  A.D BANJA LUKA
BR.TEKUĆEG RAČUNA ZA BIH
5551000032354997

MIĆEVIĆ SOFIJA
NOVA BANKA  A.D BANJA LUKA
BR. DEVIZNOG RAČUNA
5550000032355338

NOVA BANKA A.D. BANJALUKA
SWIFT: NOBIBA22

BA395550000032355338

MIĆEVIĆ SOFIJA
RAVNOGORSKA 11
BANJA LUKA

Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске

Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)Хуманитарна акција Митрополије загребачко-љубљанске (5)

Благодарећи Богу и Епархији франкфуртској и све Немачке, односно парохији за Шварцвалд и Филинген-Швенинген као конкретном дародавцу, 27. и 28. децембра 2016. године у просторијама Црквене општине загребачке извршена је подела хуманитарне помоћи.

Трудом и несебичном љубављу сабраће из Немачке допремљена је велика количина хране и средстава за хигијену која је, затим, прослеђена у све парохије Митрополије загребаћко-љубљснке на територији Републике Хрватске. У самом Загребу близу три стотине потребитих породица са благодарношћу је примило једнообразне пакете, скромни божићни дар који сведочи да је православна вера делатна и усмерена ка ближњем.

Пре почетка поделе сабраном народу се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије који је, честитавши наступајући празник Рођења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, поучио присутне о смислу и садржају Божића. -Љубав Божја се конкретно пројавила кроз оваплоћење Сина Божјег па је, исто тако, потребно да се и наша љубав пројави кроз конкретну помоћ свима који је, нажалост, на различите начине потребују, поручио је  Високопреосвећени Митрополит и нагласио да је Божић породични празник а да смо сви ми једна велика духовна породица са одговорношћу једних према другима.

Више о досадашњим хуманитарним акцијама Митрополије загребачко-љубљанске:

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Марко Марковић из Ивањице, рођен 1988. године, болује од тешке болести - Хочкинов лимфом.

Марко живи сам са оцем, који је у тешком здравственом стању, а мајка му се упокојила пре осам година. За његово лечење у иностранству потребна су новчана средства у износу од 120 хиљада евра. Марко је тренутно у веома лошем здравственом стању и неопходно је да што пре започне лечење. Молимо све људе добре воље да помогну Марку у складу са својим могућностима уплатом на жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-9011006697270-35

Помозимо оболелом дечаку Ненаду и његовој породици

Двогодишњи дечак Ненад Јокић из села Полом код Братунца поново има здравствених проблема. Наиме, након успешне операције једњака и почетка опоравка, појавили су се нови проблеми - бактерије у крви, што је кулминирало сепсом. Ненад и његова мајка Данијела налазе се на Институту за мајку и дете у Новом Београду на јединици интензивне неге.

Сви који желе помоћи породици Јокић новац могу уплатити на девизни рачун у НЛБ Развојној банци а.д. Бања Лука: IBAN BA 395620098122839418, са назнаком Za Milivoje (Luka) Jokić, Polom BB, 75420 Bratunac, SWIFT BIC: RAZBBA22 NLB Razvojna banka a.d. Milana Tepića br.4, 78000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina. За уплате из БиХ: NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka: 562-100-80131994-48. Напомена: За уплате из Србије предходно динаре претворити у страну валуту.

Помозимо породицу Милисковић!

Уредништво Информативне службе Српске Православне Цркве, на препоруку надлежног свештеника, примило је молбу наше сестре Мирјане Милисковић, коју радо објављујемо и препоручујемо пажњи посетилаца наше интернет презентације

Зовем се Мирјана Милисковић. Рођена сам у Куманову 18. маја 1960 године. Удовица сам, без посла. Примам најминималнију пензију од које сама издржавам кћерку која је такође без посла. Обе смо лошег здравственог стања. Ја сам до данас прошла кроз многе клинике. Имала сам три операције. Немам жучну кесу, пола желуца, а прошле године сам оперисала бешику. Имам и бронхијалну астму од које болује и моја кћерка. Она има и обољење штитне жлезде. Због ових болести сужена јој је способност за обављање појединих послова. Кућа у којој живимо је стара и трошна. Кров је у веома лошем стању тако да и при минималним падавинама прокишњава. У кући се створила влага која знатно утиче на наше здравствено стање. Немамо средстава за пристојан живот. О реновирању крова не могу ни да помислим, јер немам финансијских, ни било којих других средстава. Зато се обраћам свим људима добре воље да нам помогну онолико колико могу да пребродимо у топлом зиму која долази.

Молимо људе добре воље да се нашој сестри Мирјани Милисковић (ул. Анђелка Чобановића 35, 11272 Добановци) јаве на број телефона 062/96-52-648.

Представници Добротворне фондације Српске Православне Цркве „Човекољубље“ 22. априла 2016. године уручили су кључеве нове куће породици Ђурић из Грдице која је остала без крова над главом у поплавама 2014. године.

 

Апел за помоћ Николи Крсмановићу

Помозимо 27-годишњем Николи Крсмановићу који болује од тешког облика леукемије.

Потребно је сакупити 80.000 евра како би се помогло овом младићу да живи. Никола болује од тешког облика леукемије и потребна сума је довољна да га приме на операцију у Немачкој. Нажалост, времена је јако мало - рок за помоћ је 30. јун!

Наменски рачун је отворен у HALKBANK банци на име оца Драгољуба Крсмановића.

Рачун број: 155-7110780274412-29

 

Помозимо седамнаестогодишњем Милошу Цурману из Београда који има тежак облик тумора (Hemangioma firefield).

На молбу Милошеве вероучитељице из Средње медицинске школе у Београду, Информативна служба Српске Православне Цркве позива све људе добре воље да помогну нашем брату Милошу коме је неопходна операција на клиници Shriners Hospitals for Children-Galveston у Сједињеним Америчким Државама. За лечење му је неопходно 10.000 евра, које његова породица мора да сакупи до јуна, јер тада Милош пуни 18 година и губи право да се оперише на овој специјализованој клиници за децу. Тумор је захватио ткиво усана, носа и уха и тиме онемогућио Милоша да нормално једе и дише. Уплате извршити на:

ДЕВИЗНИ РАЧУН: 250-1430012071210-90
IBAN /RS35250143001207121090

ДИНАРСКИ РАЧУН: 250-1430018041500-76

EUROBANK

Correspondent Bank

SWIFT - BIC: BKTRUS33XXX
Name: DEUTCHE BANK TRUST COMPANY AMERICAS
City, Country: NEW YORK, UNITED STATES

Account with Institution / Beneficiary's Bank

SWIFT - BIC: ERBKRSBGXXX
Name: EUROBANK AD
Street: VUKA KARADZICA 10
City, Country: BEOGRAD, SERBIA

Beneficiary

IBAN / Account Number: /RS35250143001207121090
Name: ZORICA BANICEVIC CURMAN
Street: TRSCANSKA 018
City, Country: BEOGRAD, ZEMUN

Епархија зворничко-тузланска покренула је поново традиционалну хуманитарну акцију "Кад би хљеба било више” са циљем да помогнемо српском народу на Косову и Метохији који се храни у Народним кухињама при Епархији рашко-призренској.

Сви људи добре воље позивом на кратки број 1412 у мрежи М:тел у периоду од 1. до 30. априла донирањем 1км могу обезбиједити један топли оброк за око 2.100 корисника Народне кухиње који живе у изузетно тешким условима. Медијски покровитељ и велика подршка хуманитарној акцији је РТРС који ће свакодневним емитовањем бројних кратких спотова покушати да јавности више приближи како наша браћа на Косову и Метохији стварно живе, њихове проблеме али и успјехе.
Ово је четврта по реду хуманитарна акција која се организује у Републици Српској. Захваљујући учешћу великог броја грађана до сада смо успијевали да помогнемо куповину неопходних намирница без којих Народне кухиње не би могле да функционишу. Прошла акција која је организована у децембру мјесецу 2014. године, омогућила је несметан рад Народних кухиња у претходној години.

Акција креће почетком априла мјесеца и трајаће до Васкрса, што ће у много чему усрећити страдалнике са простора Косова и Метохије, да макар празнике дочекају уз пристојну трпезу. Шест народних кухиња, колико их тренутно има на Косову и Метохији и чији рад највише зависи од редовних и правовремених донација, покривају сљедеће општине: Ново Брдо, Гњилане, Косовска Каменица, Косовска Витина, Клина и Исток. Поред позива на хуманитарни број 1412 помоћ се може упутити и уплатама на ж.р. Епархије зворничко-тузланске на број 5620030000052340, Развојна банка, сврха уплате Помоћ народним кухињама на Косову и Метохији.

Наше мало њима може бити довољно. Не заборавимо страдалнике на Косову и Метохији! Очекујући Васкрсење Христово, позивамо све Вас да ако сте у могућности помогнете ову племениту акцију. Додатне информације о хуманитарној акцији можете добити на број телефона Епархије зворничко-тузланске: 055/222-300 као и на мејл адреси:  www.narodnekuhinjekim.com

C поштовањем,
Епархија зворничко-тузланска

Апел за помоћ: Тражи се Биљана Ђорић

На молбу родитеља нестале девојке Биљане Ђорић објављујео:

Биљана Ђорић (19) из Матарушке Бање нестала је 2. децембра 2015. године. Ни после три месеца од Биљане нема ни трага ни гласа. Водила је миран живот. Студент је Економског факултета у Косовској Митровици. На дан нестанка излазила је на испит који је положила. Иако је прошло три месеца, полиција и даље предузима мере у циљу њеног нестанка. Одељење криминалистичке полиције у Краљеву је исте вечери расписало објаву о несталом лицу, а потом и међународну потерницу.  Националном централном бироу Интерпол Београд прослеђен је захтев и расписана је међународна жута Интерполова потерница за несталом Биљаном Ђорић.

Овим путем упућујемо апел свима грађанима, родбини, пријатељима да уколико имају икакву информацију о несталој Биљани, то пријаве полицији.

Акција помоћи за Миу Торбицу!

Осмогодишња Миа Торбица уместо да иде у школу и припрема се за крај полугодишта, мора да лежи у болници и труди се да победи леукемију. Болест је опасна, али нада постоји у дечијој болници "Бамбино Гесу" у Италији, где лечење у трајању од 6 месеци кошта 148.000,00 евра. Болница у Риму до сада је била спас и успешно излечила и другу дечицу са сличним проблемима. Акцији се прикључио и Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј који је наложио да се из фонда ВДС-а издвоји 1000 евра. Помозимо храброј Мии да победи болест!

https://www.facebook.com/groups/428954210629239/

Жиро рачуни преко којих можете да помогнете Мии:

Динарски: 160-5110200161112-51
ПРИМАЛАЦ: Миа Торбица, Шумадијске дивизије 22
Београд

Инструкције за плаћање у еврима:
Intermediary:
BCITITMM
Intesa Sanpaolo spa
Milano
Italy

Account With Institution:
DBDBRSBG
Banca Intesa ad Beograd
Milentija Popovica 7b
11070 Novi Beograd

Republic of Serbia
Beneficiary Customer:
IBAN RS35160513020203454235
MIA TORBICA

Инструкције за плаћање у US доларима
Intermediary:
SWIFT code: BCITUS33
ABA routing code: 026005319
Intesa Sanpaolo spa
New York
NY, United States

Account With Institution
DBDBRSBG
Banca Intesa ad Beograd
Milentija Popovica7b
11070 Novi Beograd
Republic of Serbia
Beneficiary Customer:
IBAN RS35160513020203454235
MIA TORBICA

Апел за помоћ дјевојчици Марији Јокић из Зворника

Дјевојчица Марија Јокић рођена je 15. октобра 2013. године у Шетићима, општина Зворник.

Марија болује од булозне епидермолизе (болест коже) и за лијечење у Београду, које би трајало око мјесец дана, потребно је много новца. Отац Велибор и мајка Јадранка Јокић нису у могућности да сакупе новац за лијечење своје ћеркице. Марија треба нашу помоћ. Будимо хумани и имајмо срца. Информације за хуманитарне прилоге:

Хипо банка Зворник: Велибор Јокић бр.рачуна: 5521-1531-8674-2509

Комерцијална банка Србија: Јадранка Јокић бр. рачуна: 2059-0110-0622-2549-44

Контакт телефон 066/263-471 Јадранка Јокић

Помозимо малом Дејану Марићу из Лознице

Дванесетогодишњи Дејан Марић бори са опаком болешћу. Тумор мозга је два пута оперисао, а недавно му је дијагностикован тумор на кичми.

Молимо људе добре воље, који желе да помогну лечење малог Дејана, да се јаве његовом оцу Предрагу Марићу на следеће бројеве телефона: 064/507-25-38 и 064/416-44-75.

Хуманитарна фондација Нови Београд сакупља средства за лечење Тијане Симић. Тијана има 23 године и од рођења води борбу са неизлечивом болешћу очију услед које се вид константно погоршава. У детињству је Тијана видела свега 10% од пуног капацитета, а то стање се само погоршава. У Србији не постоји терапија за ову болест те је стога неопходно лечење у Турској на клиници Фиратли. Терапија траје два месеца и може не само да поправи Тијанин вид него и да га побољша до 20%. Уколико Тијана не оде на лечење извесно је да ће у потпуности изгубити вид. Препоручене су две такве терапије за које Фондација прикупља новац као и за неопходне витамине и трошкове превоза и боравка.

Обавеза и част за сваког хришћанина је да љубав према другом човеку свагда и увек исказује.

Поучени примером Учитеља: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте (Мт. 25,40), наша црквена заједница је после приношења Светих Дарова 30. августа 2015. године у храму Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи организовала сакупљање помоћи за нашу малу Катарину Црноглавац којој је хитно неопходна новчана донација. Катарини је церебрална парализа дијагностикована са непуних годину дана јер је већ тада каснила у развоју у односу на своје вршњаке. Сада она има пет и по година, не прима никакву терапију. Свакодневно вежба са терапеуткињом.

Катарина путује на први третман матичним ћелијама на „EmCell clinic” у Кијеву који  је заказан за 21. септембар 2015. године. Тим третманом јој се убацују матичне ћелије у мозак да би „позвале“ оштећене делове њеног мозга. Нажалост то неће бити и последњи такав третман.

Катарина не може ништа самостално да уради, не говори тако да не може ни да каже како јој је или шта јој недостаје. Циљ лечења је да се побољша, пре свега, моторика јер она не може да хода, да седи самостално, слабо види јер јој је оштећен нерв који проводи сигнал од очију ка мозгу. Код нас у земљи не постоји овакав начин лечења већ само класично вежбање моторике код деце са оваквим проблемом. Оваквим третманом матичним ћелијама покушавамо да проблем решимо тамо где је и настао, у глави – јер је због недостатка кисеоника на порођају мозак оштећен.

Молимо свакога ко је у могућности да својим прилогом помогне!

Извор: Епархија жичка

Свети Архијерејски Синод, на својој јучерашњој седници примио је с одобравањем извештај Човекољубља, Добротворне фондације Српске Православне Цркве, о његовом помагању мигрантима у нашој земљи од првих дана њихове појаве до дана данашњега.

Наиме, у сарадњи са Комесаријатом за избегла и расељена лица, као и са својим иностраним партнерима, Човекољубље дели помоћ у храни, хигијенским средствима, пакетима за бебе, средствима за дезинфекцију, контејнерима са туш кабинама, са тоалетима итд. Као што је чинило Човекољубље и Црква уопште прошлих деценија са десетинама и стотинама хиљада домаћих избеглица и расељених лица, са истом љубављу и жртвом то чини Црква и са свим страдалницима из Сирије и Ирака, као и неких других држава са Блиског истока, Азије и Подсахарске Африке. Поневши недавни крст страдања, патње и прогона сопственог народа мање више од истих узрочника, Црква саосећа и са овим новим бескућницима са Истока. При томе позива државне власти да им указују свестрану помоћ, а народ да им отвори своје срце и душу.

Уз то молимо се Богу да уразуми саможиве моћнике са Запада као и узрочнике братомржње и грађанских ратова на Блиском истоку да већ једном престану са нечовечним насиљем а тиме и са прогонима несрећних народа са њихових вековних огњишта. Посебно се молимо за Божју помоћ тамошњој нашој браћи хришћанима, први пут у двохиљадугодишњој историји на такав начин уништаваној и лишаваној својих вековних светиња.

За указивање и прикупљање помоћи прогнаницима, на путу од Прешева и Зајечара до северних граница Србије обраћати се свештеницима тих места, као и Човекољубљу (tel/fax: (+38111) 36 72 971, 30 65 445, e-пошта: beograd@covekoljublje.org).

Из канцеларије Светог Синода

Помоћ Епархије франкфуртске и све Немачке у стамбеном збрињавању поплављених

  Добротвотна фондација Српске Православне Цркве Човекољубље и Епархија франкфуртска и све Немачке уручили су кључеве шест кућа за породице које су без крова над главом остале у прошлогодишњим поплавама.

Овим пројектом у Српској стамбено је трајно збринуто 16 породица. Протојереј Српске православне епархије франкфуртске и све Немачке Драган Јовановић рекао је новинарима да су након прошлогодишњих поплава 42 епархијске општине у Немачкој покренуле велику акцију прикупљања новчаних и других средстава. Том приликом прикупљено је 350.000 евра, од којих је половина намењена за добојску регију, један део за бијељинско насеље Јања, а један део за пројекте у Србији.

Учитељица Емилија Рогошић (рођена 1973. године) већ четири године болује од тешког облика рака. Основна школа Краљ Александар I из Београда, заједно са Еминим ученицима и њиховим родитељима, покренула акцију прикупљања помоћи.

Пошто јој се стање погоршало, тренутно је на веома скупој, али неопходној, хемотерапији авастином. Лечење од којег јој зависи живот ће, по прогнозама доктора, трајати годину дана. Терапија која кошта 2.000 евра се прима на сваке три недеље, тако да је потребно прикупити укупно око 30.000 евра. Због дуготрајног лечења Емина породица више нема средстава, па је њена школа – ОШ „Краљ Александар I“ из Београда, заједно са Еминим ученицима и њиховим родитељима – одлучила да покуша да прикупи новац за лечење ове увек насмејане учитељице, која је генерацијама ученика улепшала детињство. Прогнозе доктора су добре, али само ако успемо да прикупимо потребну суму новца.

Молимо вас да се укључите у акцију и помогнете да учитељица Ема добије тешку битку са опаком болешћу. Свака, па и најмања финансијска помоћ је веома значајна. У име Емилије Рогошић, њене деветогодишње ћеркице Теодоре и њене породице, молимо вас да о Еминој борби за живот обавестите своје пријатеље, бивше Емине ученике и њихове родитеље и све људе које познајете а који би могли да помогну.

Молимо вас да новац потребан за лечење од којег Еми зависи живот уплатите на њен динарски текући рачун код Alpha Bank (донација за лечење) бр. 180–1731010552412–02,
или за уплате у еврима (EUR) на девизни текући рачун код Аlpha Bank бр. 180–1731010552410–08.

За додатне информације о другим начинима достављања финансијске помоћи можете се обратити школи или координатору акције Драгану Златановићу на телефон бр. 063/307–081.

Нина Спремовић, петнаестогодишња девојка из Београда, разболела се од тешког облика леукемије

Мала Нина има петнаест година и одлична је ученица Архитектонске школе у Београду. У априлу ове године на прегледу на клиници у Тиршовој јој је дијагностикована акутна монобластна леукемија. Да би се Нина излечила неопходно је извршити трансплатацију коштане сржи након хемотерапије. Према мишљењу лекара шансе за њено излечење  су значајно веће уколико се операција обави у иностранству. Пронађена је болница у Риму која има услове за спровођење одговарајућег третмана. За ову операцију у Риму неопходно је скупити око 150.000 евра. Зато позивамо све људе добре воље да свако према својим могућностима учествује у овом богоугодном и човекољубивом делу.

Малој Нини можете помоћи уплатом на:

- динарски рачун бр. 160-421769-37

   Рачун у  BANCA INTESA:    51-102-00154710

  А за уплате из других банака на овај рачун примаоца је:

160-1-73     позив на број: 51-102-00154710

- девизни рачун бр. 00-540-0001099.8  

                             SWIFT code: BCITUS33

                             ABA routing code: 026005319

                             IBAN: RS35160513020191419057

- слањем СМС поруке у којој уписујете 96 на број 3030

Двадесетдеветогодишњи Немања Ивановић из Велике Плане болује од тешке болести.

Наиме, Немањи је дијагностификован редак облик малигне болести - десмопластични ситноћелијски сарком. Лечење ове болести је дуг процес и као такав изискује велика финансијска средства. Процес лечења може се остварити искључиво на клиници у немачком граду Фленсбург, где се Немања тренутно налази. За лечење је неопходно сакупити 120 000 евра.

Зато позивамо све људе добре воље да свако према својим могућностима учествује у овом богоугодном и човекољубивом делу и тако помогнете Немањи да оздрави. Можете помоћи слањем СМС поруке у којој ћете уписати 100 и послати на број 3030. Немањи такође можете помоћи уплатом на динарски или девизни рачун.

Уплата на рачуне:

Динарски:  160–421773-25

Девизни: 00-540-0001104.8

IBAN: RS35160005400001104830

Информативна служба Српске Православне Цркве упућује јавни позив верном народу и свим људима добре воље да помогну децу
која се боре са болестима и немаштином

 

Фонд "Патријарх Павле" отворио је посебан рачун за санирање последица од елементарних непогода

Назив клијента банке: Српска Православна Црква - Патријаршија српска - Фонд "Патријарх Павле" - за санирање последица од елементарних непогода

Комерцијална банка, рачун број: 205-480-06

На овај рачун можете  уплатити хуманитарну помоћ. Фонд унапред захваљује свим дародавцима. Инструкције за уплате помоћи у иностранству, у одговарајућим валутама и банкама:

 • Инструкције за плаћање у британским фунтама (GBP): види
 • Инструкције за плаћање у америчким доларима (USD): види
 • Инструкције за плаћање у еврима (EUR): види
 • Инструкције за плаћање у швајцарским францима (CHF): види
 • Инструкције за плаћање у канадским доларима (CAD)види
 • Инструкције за плаћање у аустралијским доларима (AUD): види

Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка прикупља прилоге за Србе угрожене поплавама у Србији и Српској. До 14. јула 2014. године прикупљена је сума од 273,942.78 долара и електронским путем послата преко фонда “Патријарh Павле”. Објављујемо акт епископа Лонгина о томе трансферу као и упутство како да се распореди послати новац. Свим појединцима, црквеним општинама и парохијама као и националним и хуманитарним организацијама на територији наше Епархије благодаримо на овој акцији и молимо да њихово ангажовање на овоме плану не престане.

* * * * *

Помозимо породицу Милисковић!

Уредништво Информативне службе Српске Православне Цркве, на препоруку надлежног свештеника, примило је молбу наше сестре Мирјане Милисковић, коју радо објављујемо и препоручујемо пажњи посетилаца наше интернет презентације

Зовем се Мирјана Милисковић. Рођена сам у Куманову 18. маја 1960 године. Удовица сам, без посла. Примам најминималнију пензију од које издразавам сам кћерку која је такодје без посла. Обе смо лошег здравственог стања. Ја сам до данас прошла кроз многе клинике. Имала сам три операције. Немам жучну кесу, пола желуца, а прошле године сам оперисала бесику. Имам и бронхијалну астму од које болује и моја кћерка. Она има и обољење штитне жлезде. Због ових болести сужена јој је способност за обављање појединих послова. Кућа у којој живимо је стара и трошна. Кров је у веома лошем стању, тако да и при минималним падавинама прокишњава. У кући се створила влага која знатно утиче на наше здравствено стање. Немамо средстава за пристојан живот. О реновирању крова не могу ни да помислим, јер немам финансијских, ни било којих других средстава. Зато се обраћам свим људима добре воље да помогну онолико колико могу.

Подносилац молбе: Мирјана Милисковић, ул. Анђелка Чобановића 35, 11272 Добановци, тел. 062 / 96-52-648

Динарски рачун: 160-1-173     51-102-0012915/4
Девизни рачун: 160-1-73    RS35-160-5130201588811-83

* * * * *

Апел за помоћ малом Страхињи Баловићу

Страхиња има 8 година. У јуну му је дијагностификован тумор на мозгу и хитно је оперисан у Клиничком центру Србије. Нажалост за ову врсту тумора у нашој земљи не могу да помогну.

Ми смо ступили у контакт са Институтом за онкологију (INOR) у Хавани (Куба), где они доста успешно лече ову врсту тумора. Отворено је место за Страхињу и за почетак лечења нам треба 30.000 евра. Молимо све људе који су у могућности да нам помогну уплатом средстава на жиро рачун у Комерцијалној банци.

 • динарски рачун: 205-9011005604626-46
 • девизни рачун: РС35205903102098221297 SWIFT – BIC: KOBBRSBG

Унапред захвални родитељи Станислава и Александар (064/417-9334)

* * * * *

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона

Епархија тимочка упућује

П О З И В

свему свештенству, монаштву, верном народу и свим људима добре воље, за учествовање у прикупљању хуманитарне помоћи за угрожено становништво, наше Епархије,  пострадало у поплавама. Од данас 17. септембра 2014. године па до даљњег, сви који желе да покажу солидарност могу то учинити у свим Црквеним општинама Епархије тимочке. Прикупљаће се помоћ у лековима, средствима за хигијену, конзервираној храни и флашираној води. За детаљније информације позвати:

 • Архијерејско намесништво бољевачко (Бољевац) – јереј Младен Јовановић 066/8000698
 • Архијерејско намесништво борско-поречко (Бор) – протојереј-ставрофор Душан Ћирић 066/8000480
 • Архијерејско намесништво зајечарско (Зајечар) – протојереј-ставрофор Сретен Митровић 066/8000256
 • Архијерејско намесништво кључко (Кладово) – протонамесник Дејан Пајић 066/8000420
 • Архијерејско намесништво књажевачко (Књажевац) – протонамесник Перица Божуновић 066/8000540
 • Архијерејско намесништво неготинско (Неготин) – протојереј Зоран Јовић 066/ 8000530
 • Архијерејско намесништво сокобањско (Сокобања) – протојереј Илија Чупић 066/8000570

Помозимо малој Марији из Ораховца

 

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге. Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем. Преглед и боравак за Марију и једног родитеља, са трошковима пута би коштао око 4000 евра. За Маријине родитеље, који су своју скромну уштеђевину већ потрошили на неуспешне покушаје дијагнозе, ово је огроман новац. Специјалистичка клиника у Италији гарантује дијагнозу до које се долази израдом генетске мапе. Помозимо малој Марији!

Жиро рачун: 205-9011005649646-10, са назнаком: за Марију Ђорић

Извор: Епархија рашко-призренска

Успешна акција помоћи поплављенима

У хуманитарној акцији, која је иницијативом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина отпочела 16. маја 2014. године, прикупљено 80 милиона динара за помоћ пострадалима у незапамћеним поплава, које су прошлог пролећа погодиле Епархију ваљевску.

Највише новца - преко 40 милиона динара упућено је Намесништву посавском, односно Обреновцу и околним местима, будући да су поплавни таласи у овом делу епархије оставили најтеже последице. Ваљево је добило око 14, Лајковац 5, Осечина 8, Уб 5,5 милиона динара, обзнањено је на конференцији за новинаре 17. марта 2014. године у Епархијском дому.

Епархија ваљевска настојала је да помогне све којима је помоћ потребна. Подаци о угроженима прикупљани су од парохијских свештеника и надлежних општинских комисија, као и посредством лично упућених молби. Од Фонда „Патријарх Павле“, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Ваљевској епархији дато је 80 милиона динара, далеко највише у поређењу са другим епархијама. Јер, водене стихије управо на њеном подручју оставиле су последице највећих размера.

- Слава Богу да имамо светог човека какав је почивши патријарх Павле, чије име носи фонд. Од срца благодаримо и патријарху Иринеју, који управља средствима фонда, на разумевању и подршци исказаним према народу Епархије ваљевске. Благодаримо и свим архијерејима Српске Православне Цркве и сестринских Цркава... Нека буде на радост свима којима је помоћ уручена, поручио је иницијатор хуманитарне акције Епископ ваљевски г. Милутин.

Помоћ су упутиле помесне Православне Цркве: Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија и Грчка архиепископија, као и епархије Српске Православне Цркве у дијаспори (Митрополија аустралијско-новозеландска, Епархија аустријско-швајцарска и друге) Такође, преко 200 тона основних потрепштина приспело је и дистрибуирано евакуисаном становништву за време трајања поплава.

Угроженом становништву помоћ је дељена у новцу, грађевинском материјалу, намештају, уређајима... Обимна документација сведочи да је сав новац наменски утрошен, због чега је реализаторима акције савест чиста, рекао је секретар Владике Милутина и координатор Центра за прикупљање помоћи јереј Саша Максимовић. Тако, према његовим речима, средствима Епархије ваљевске, у Обреновцу су обновљена 53 домаћинства, основне и средње школе, Геронтолошки центар, Предшколска установа, Дом здравља, Црквена општина, Центар за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју... У убској општини, санирана је фискултурна сала ОШ „Милан Муњас“, купљени уређаји за Предшколску установу и домаћинства околних села. Санације стамбених објеката и клизишта извршене су у општинама Лајковац и Осечина. У Ваљеву, обновљена су и опремљена четири домаћинства, санирано клизиште на делу пута Поћута - манастир Пустиња (вредност радова око 4, 5 милиона динара) и корито реке Колубаре поред Храма Васкрсења Христовог (вредност радова 7, 2 милиона дин.). Од почетка акције, Епархија ваљевска имала је добру сарадњу са средствима информисања и апел за помоћ чуо се далеко. Закључујући обраћање јавности, свештеник Саша Максимовић усрдно им је заблагодарио.

Извор: Епархија ваљевска

Помозимо брату Боривоју!

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, објављујемо позив за помоћ нашем барту Боривоју Вуловићу из Београда оболелом од леукемије.

Хуманитарни број за помоћ Бојану Шувири 1432

Светосавска омладинска заједница Епархије зворничко-тузланске из Бијељине организује хуманитарну акцију прикупљања новчаних средстава за лијечење двадесетпетогодишњег Бојана Шувире из Бијељине путем услуге хуманитарни телефон. У марту, период од 1. марта до 31. марта, у функцији ће бити хуманитарни кратки број 1432. Позивом на исти дарује се 1 КМ за Бојаново лијечење. Услуга важи само за М: тел мрежу.

Наиме, Бојан је као двадесетогодишњак доживио тешку саобраћајну несрећу у којој је  поломио 7. пршљен и остао непокретан. Након лијечења у Републици Српској и Србији, Бојан је успио да поврати осјећај само у рукама. Како је исцрпио све начине лијечења у Републици Српској и Србији, остало је да потражи помоћ на клиникама у иностранству. Нада за Бојана представља одлазак у Кијев, Украјину, на клинику ‚‚EmCell”гдје би помоћу третмана матичним ћелијама покушао да побољша своје тренутно здравствено стање. Тај одлазак је изузетно скуп, а Бојанова породица, у којој нико није запослен, нема финансијских средстава да финансира синовљев одлазак на лијечење.

ПОЗОВИМО 1432 И ПОМОЗИМО ДА БОЈАН ПОНОВО СТАНЕ НА СВОЈЕ НОГЕ!

Извор: Епархија зворничко-тузланска