Помозимо довршетак Саборног храма у Александровцу!

Помозимо довршетак Саборног храма у Александровцу!
Помозимо довршетак Саборног храма у Александровцу!
Помозимо довршетак Саборног храма у Александровцу!
Помозимо довршетак Саборног храма у Александровцу!

Са благословом Епископа крушевачког др Давида, у част наставка изградње нове цркве у Александровцу организовано је донаторско вече којој је присуствовало више стотина мештана винородне Жупе, угледних привредника, добрих домаћина, произвођача вина, бројних верника, нарочито младих и деце, која су са радошћу дочекала Епископа, свог духовног Оца.

-Храм посвећен Сабору свих српских светитеља, најлепши је и најимпозантнији нови храм у Епархији крушевачкој и заблистаће у пуном сјају, надамо се, до храмовне славе, која је средином септембра, рекао је епископ Давид, изразивши задивљеност према добротворима из Александровца и свим верницима који у ово тешко време храбро издвајају за изградњу цркве "не од сувишка", али са љубављу према нашим светим прецима и надом за благословени живот потомака.

"Вино Жупа", виноградари, винова лоза и вино као Истина и Живот, неизоставно су повезани. -Са узрастањем цркве Сабора свих српских светитеља у Александровцу учимо и ми и надамо се да ће и за привреду Жупе и жупског краја доћи боља времена, каже председник Црквеног и Грађевинског одбора и власник "Вино Жупе" Александровац г. Радимир Шљивић и најављује интензивирање радова на покривању храма и купола управо набављеним бакром.

-Уз славну, више од 200 година стару, Кожетинску цркву посвећену Вазнесењу Господњем, житељи Жупе добиће први градски Саборни храм, чија је градња започета почетком 90-тих година. Темељи су освештани 1991. године и биће заиста велика радост, а сви се на томе трудимо, да саградимо цркву, као нашу заједничку, народну, Саборну, прву у самом граду, каже заменик председника Црквеног и Грађевинског одбора г. Гвозден Ђолић и подсећа на светосавски принцип да се о новчаним износима и труду око изградње не говори и не хвали, да треба да будемо срећни што имамо нешто добро, по угледу на претке, оставити потоњим генерацијама.

Екипа "Светосавске баште" која припрема специјалну ТВ репортажу о наставку изградње храма у Александровцу, снимила је црквену порту поред Музеја винарства и виноградарства, у којој је све спремно за наставак радова.

-Предстоји покривање цркве зашта је набављено 2,5 тоне бакра, купола храма имаће централну, четири мање и за звоник, објашњава г. Ђолић. Крстови од прохрома већ су у изради, а потом следи набавка црквених звона која ће се, верујемо, огласити на дан храмовне славе, објашњава г. Ђолић.

Пре нешто више од деценије омиљени, иначе, први вероучитељ у Александровцу, данас архијерејски намесник жушски и старешина Цркве александровачке протојереј Вукман Петровић, говори о значају задужбинарства за српски народ: -Угледајући се на Светога Саву и Светога Симеона Мироточивог и све свете Србе, ми у малом, показујемо труд да бар праведношћу, ако не светошћу, наликујемо на претке, и Уздарјем одговоримо на Дар Љубави којом нас је Распети Васкрсли Господ Исус Христос обасјао! Трећег дана Васкрса, епископ Давид је служио у новом александровачком храму свету архијерејску Литургију, подсећа отац Вукман Петровић и позива верни народ да на Литургију дође и пре него што црква буде завршена у потпуности - просто да сви саборно будемо Жива Црква!

Донаторско вече у "Жупском двору" у Александровцу организовали су благочестиви Жупљани, уз подршку  Црквене општине Александровац. У уметничком делу програма наступило је Културно уметничко друштво "Грозд", чији су чланови после сплета традиционалних српских игара, пришли Епископу и уз благослове и краћи разговор добили на дар по икону Васкрсења Христовог.

Извор: Епархија крушевачка