Помозимо манастиру Пустињи!

Помозимо манастиру Пустињи!
Помозимо манастиру Пустињи!
Помозимо манастиру Пустињи!
Помозимо манастиру Пустињи!

Страховити поплавни таласи, који су протеклих дана погодили Србију, знатно су оштетили манастир Пустињу, бисер православне српске духовности, архитектуре и фрескописа, који вековима плени зналце ликовне уметности и надахњује боготражитеље.

Будући да је смештен на уласку у клисуру, усеклину реке Јабланице у северозападне обронке ваљевских планина, оштећења овог манастирског комплекса видљива су већ на самом прилазу. Наиме, вода је разровала пут, сручивши одроне у манастирско двориште. Клизиште је такорећи преполовило паркинг, а услед поткопавања плочника угрожена је капела над, уврежено је веровање, извором лековите воде „Млаковац“.

Манастир Пустиња, посвећен Ваведењу Пресвете Богородице као Српска царска Лавра Хиландар, један је од најлепших манастира у северозападној Србији. Засигурно, са највреднијим живописом светогорских зографа из 1622. године, у коме се нарочито истиче фреска Светог Јована Крститеља, по лепоти равна широм света познатом милешевском Белом анђелу.

Имајући у виду значај Пустиње у животу Епархије ваљевске и православног народа уопште, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин апелује на све људе добре воље у земљи и иностранству да, према могућностима, помогну санацију штете нанете поплавама.У току ове седмице, процену штете извршиће надлежна комисија, а стручњаци Завода за заштиту споменика културе даће упутства како извршити санацију.

Ова светиња, сакривена стрмим падинама Орловаче, сведочила је вековне хришћанске трагове на нашим просторима. Сачувајмо је за долазећа времена!

Подсећања ради, Владика Милутин обишао је и телефонски разговарао са старешинама свих манастира Ваљевске епархије, ради сагледавања стања и евентуалне санације од поплава. Изузев Пустиње, чији је посед озбиљно угрожен, остале светиње бележе незнатне економске штете, а братства и сестринства су, хвала Богу, добро.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска