Помозимо народне кухиње на Косову и Метохији

Народним кухињама на Косову и Метохији у овом тренутку најпотребнији брашно, уље, со, пасуљ и зачинини

Ситуација у народним кухињама на Косову и Метохије је веома сложена и тешка, брашна имамо за још четири до пет дана и, нажалост, након седамнаест година нашег рада, напора и труда, мораћемо, уколико помоћ убрзо не стигне, да затворимо народне кухиње, казала је Радио Светигори протиница Светлана Стевић, управница Хуманитарне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“.

-А јако је тешко у овом тренутку било кога вратити из народне кухиње. Људи свакодневно долазе да потраже помоћ, не само у хлебу и у куваној храни већ и у многом другим стварима – лековима и школском прибору за децу, обући, одећи, свему што је обичном човеку потребно да преживи. Ове таксе које су уведене представљају још један велики терет за наш народ који је остао да живи на овим светим просторима, казала је протиница Стевић-

Она подсећа да на Косову и Метохији под окриљем Епархије рашко-призренске постоји шест народних кухиња у којима се тренутно храни више од 2.300 корисника и да се њихов број повећава из дана у дан. -Притиснути овим новим наметом, људи нису у стању да се сами прехране, нарочито породице са већим бројем деце, старих и немоћних. А онда се ми трудимо да ово што је преостало у народним кухињама поделимо онако како доликује Цркви, да сваког пригрлимо и понудимо парчетом хлеба, казала је протиница Светлана и изразила наду да ће се тренутна ситуација ипак разријешити и да ће свима којима је то потребно помоћ бити пружена.

-Рафови су по забаченим српским продавницама потпуно празни због такси које је увела приштинска власт на робу увезену из централне Србије, тако да и они који би хтели да купе морају да се обрате народним кухињама за помоћ. Ми смо даноноћно ту, меси се хлеб, пружа се храна нашем народу. Трудимо се колико је то у нашој моћи да се одупремо овим искушењима. Са друге стране, надамо се да ће ова ситуација трајати кратко и да ћемо ми опет стати на чврсте ноге и наставити с радом као свих претходних година, каже управница Хуманитарне организације Епархије рашко-призренске „Мајка девет Југовића“ и додаје да их је јако обрадовала вест да је у Митрополији црногорско-приморској почело прикупљање помоћи за наш народ на Косову и Метохији.

Додаје да је синоћ стигао први шлепер помоћи из Црне Горе и да очекују да ће данас око те помоћи бити спроведена царинска процедура. -Надамо се да ће, с Божјом помоћи, он стићи тамо где је најпотребније. Шаљем са овога места велику захвалност нашем народу у Црној Гори који нас ни овога пута није заборавио и који се одмах прихватио прикупљања хуманитарне помоћи за оне којима је таква врста помоћи потребна. Много значи кад људи знају да нису заборављени и да у овим тешким тренуцима има неко ко мисли на њих, поручила је протиница Светлана Стевић.

Протиница је поручила да су народним кухињама на Косову и Метохији у овом тренутку најпотребнији брашно, уље, со, пасуљ и зачини, јер то, каже, не могу сами да произведу на својим фармама. -Такође, за наше људе, који су остали да живе по забаченим местима, потребна су средства за хигијену, нарочито у породицама са доста деце. Па ето, позивам све људе добре воље који су у могућности да било шта приложе, да се укључе у ту акцију. Ми ћемо бити јако захвални, поручила је управница Народне кухиње „Мајка девет Југовића“.

Она такође каже да је алармантна ситуација са залихама лекова и кисеоника у болницама у Косовској Митровици и Грачаници. -Народ је врло уплашен због свега што се дешава, нарочито јужно од Ибра. Плаше се физичких напада, глади, да неће моћи да преживе. Двадесет година траје све ово, а сада се долива уље на ватру, људи стрепе... Ми се трудимо да до сваког допремо, каже протиница Светлана Стевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска