Понесимо свој крст са јаком вером!

Понесимо свој крст са јаком вером!
Понесимо свој крст са јаком вером!
Понесимо свој крст са јаком вером!
Понесимо свој крст са јаком вером!

-Пре но што ће Господ Христос свој земни век окончати на њему, крст је словио знамењем срамоте, будући да су ондашњи закони казну разапињања предвиђали за најокорелије злочинце. Из љубави према нама грешнима, Спаситељ је претрпео најгоре муке и Својим славним васкрсењем крст претворио у симбол победе живота над смрћу. Симбол вере и љубави хришћанске и средство за наше спасење. Зато нас и позива да се одрекнемо себе, узмемо крст свој и пођемо за Њим, беседио је, по благослову Епископа ваљевског г. Милутина, ђакон Јован Новитовић на светој архијерејској Литургији у Крстопоклоној недељи у храму Васкрсења Христовог.

Кад наступи телесна болест, људи прибегавају свему ради оздрављења. Узимају лекове, не марећи за њихову горчину. Међутим, када је реч о оздрављењу душе, сви се питају зашто тај пут не може бити сладак. Зашто се до Царства небеског морају окусити горки плодови?

- Ако је крст лек и ако је крст пут, онда је нама немогуће узети га, говоре болесни од греха. Али, Христос је дошао... Он је наш пут. Први је узео тај лек, иако Њему није био потребан. Узео га је да би нама показао да је тај пут и те како могућ. Дошао је да буде први у мукама и први у слави... Вели Господ „Ко жели душу своју да сачува, погубиће је“. Другим речима, човек који живи само за себе – све губи, док човек који себе даје другима је човек који следује за Христом, који дели оно што има са својим ближњима. То је човек који спасава своју душу! Одрећи се себе значи осврнути се око себе и научити примећивати, не само себе са својим невољама и радостима, тешкоћама и успесима, већ и људе око себе, њихове животе. Научити тешити ожалошћеног, помагати онима који страдају, посећивати болесне, радовати се заједно са онима који се радују – поручио је ђакон Јован Новитовић.

Клањамо се Часном крсту при свакој молитви. У Крстопоклоној недељи нарочито поштовање исказујемо символу Спаситељеве победе. Тако је било и овога пута у Храму Васкрсења Христовог. Сабран око свог архијереја, верни народ помолио се да му Господ умножи снагу и веру да искушења у данима поста победи и у радости и љубави дочека „празник над празницима“.

Извор: Епархија ваљевска