Поновна сахрана остатака Великог војводе Николаја Николајевича и његове супруге

Поновна сахрана остатака Великог војводе Николаја Николајевича и његове супруге
Поновна сахрана остатака Великог војводе Николаја Николајевича и његове супруге
Поновна сахрана остатака Великог војводе Николаја Николајевича и његове супруге
Поновна сахрана остатака Великог војводе Николаја Николајевича и његове супруге

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил учествовао је у чину сахране Великог војводе Николаја Николајевича млађег, и његове жене, Велике војвоткиње Анастасије Николаевне. Пошто су умрли у изгнанству и првобитно сахрањени у цркви Светог Арханђела Михаила у Кану, у Француској, њихови посмртни остаци поново ће бити сахрањени у Москви, на војном гробљу Брацки у Соколи.

Овом догађају је присуствовао г. Сергеј Наришкин, председник Државне думе Руске Федерације; градоначеник Москве  Сергеј Собјанин; Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; Његово Високопреосвештенство Архиепископ женевски и западноевропски Михаило; генерал Панков, заменик министра одбране Руске Федерације; војвода Димитри Романович, председник Уније породице Романов; представници градских власти Москве и академије.

Г. Наришкин је рекао да су се сада Велики војвода Николај Николајевич и његова жена вратили у отаџбину, а њихова имена су стекла вредно место у сећању руског народа. „Достигнућа Великог војводе као војног и државног вође, као команданта Армије и Морнарице Руског Царства, тешко је потпуно оценити. Генерал Брусилов га је једноставно описао: `Цела руска армија је веровала Николају Николајевичу`“.

Наришкин је истакао да Николај Николајевич и његова жена нису могли да се врате у Русију током својих живота, али је последња жеља Великог војводе, која је сачувана у сећању породице, била да последње почивалиште буде у његовој отаџбини, и његовој вољеној великој земљи Русији, поред његових војника. А данас жеља Великог војводе Николај Николајевич је испуњена, он је рекао.
Градоначелник Собјанин је такође гворио, истакавши да су данашњи догађаји важни за Москву и за Московљане. „Данас се командант Руске Армије током Првог светског рата вратио својим војницима ... Нека његови остаци почивају у миру.“

Патријарх Кирил је, између осталог, рекао овом приликом: „Жеља оних истакнутих синова и кћери Русије који су живели ван граница њихове отаџбине, испуњена је. Ми сведочимо данас о поновној сахрани остатака главног команданта Руске војске у Првом светском рату, Великог војводе Николаја Николајевића и његове жене.

Значајно је што се ово дешава на 70-годишњицу победе над нацистичком Немачком, а то што се дешавало између 1941. и 1945. везано је директно за догађаје из Првог светског рата. За ову јединствену трагедију 20. века, који није видео ништа слични у историји човечанства, владе су се распадале, људи су били раздвојени, десетине милиона људи је убијено. Оно што данас чинимо овде, јесте делимично симболично дело које је превазишло хаос, поделе које је наш народ проживео прошлог века.“

Митрополит Иларион, проројереј Николај Балашов, заменик председника ОМЦО, и протојереј Василиј Бабурин, настојатељ цркве Свих Светитеља у Вскехсвјатскију, служили су парастос.

Војници су испалили почасни платун три пута у знак сећања на руског главног команданта. Посмртни остаци Великог војводе и његове жене положени су у њихову нову гробницу.
Извор: ОСР