Поново обијена црква у Мостару

25. новембра 2007. године, око 8 сати, вјерни народ мостарске парохије заједно са својим свештеником при доласку у храм Рођења Пресвете Богородице у Мостару био је непријатно изненађен. Храм је обијен, као и помоћни објекат који се налази у непосредној близини, тј. у унутрашњости зидина које опасују храм.

Одмах је позван Центар јавне безбједности града Мостара, чији су инспектори извршили увиђај. Храмовна врата су силом отворена и из храма су отуђена два месингана чирака (свијећњака), који су се налазили испред иконостаса. Свештени сасуди су откривени и помјерани, али на сву срећу нису однесени. На помоћном објекту је обијен прозор и испреметане су ствари, али нисмо установили да је ишта отуђено. Из дворишта су однесена два рефлектора који су освјетљавали храм и порту.

Подсјећамо да је, до сада, помоћни објекат код храма Рођења Пресвете Богородице више пута обијан. Гробље у Мостару је више пута скрнављено и пљачкано. Храм и парохијски дом у Бијелом Пољу више пута су обијани и скрнављени, храм у селу Брадина, који је још у обнови, такође је пљачкан, разбијана су стакла на храму Светог Василија Великог у Коњицу, са капеле у Острошцу је скинуто и однесено звоно и то неколико година послије рата. Табле које је поставило Министарство за заштиту културно-историјских споменика, а обиљежавале су храм Рођења Пресвете Богородице, српско православно гробље и Саборну цркву, такође су из темеља ишчупане и однесене иако је за само њихово оштећење запријећена казна од 3 до 5 година затвора.

Никада нико за ова казнена дјела није одговарао, нити је због њих, колико знамо, ико привођен. Питамо се да ли је све ово само дјело лопова, који тиме себи желе да прибаве неку материјалну корист, или су понеки од ових догађаја ипак врста негативне поруке Србима повратницима? Уколико би полиција била способна да одговорне приведе и да кроз њихово процесуирање сазна праве мотиве ових дјела, коначно бисмо сазнали одговор.

До тада нам остају само нагађања!

Парох мостарски
јереј Страхиња Јањић

Извор: Епархија захумско-херцеговачка