Породица ђакона Константина Дојића, најзад, на окупу

Ђакон Константин Дојић и његов малолетни син који су од 25. јуна 2020. године на граничном прелазу Илино брдо „чекали“ да им буде дозвољен улазак у Црну Гору, коначно су 1. јула, у 21,30 сати  добили одобрење. 

Након дугих седам дана и ноћи, проведених на поменутом граничном прелазу, ђакону Константину Дојићу и његовом сину, издато је решење о 14-дневној изолацији према важећим прописима надлежне здравствене организације.

Ђакон Константин Дојић, који верску службу већ осам година обавља при Саборном храму у Никшићу и има канадско држављанство, из породичних разлога је био ван Црне Горе. При повратку за Никшић, санитарна инспекција на граничном прелазу Илино брдо им је најпре допустила да уђу у Црну Гору и требало је да се одлучи иду ли у карантин или самоизолацију. Међутим, полиција је донела решење о забрани уласка, иако према мерама Националног координационог тела Црне Горе, које важе од 21. јуна, странци који живе или раде у Црној Гори, могу уз мере карантина или самоизолације да уђу у ову државу.

Период од 25. јуна ђакон Коста је са сином провео у колима на ничијој земљи, протестујући на тај начин због забране уласка у Црну Гору, али и односа који држава Црна Гора исказује према Српској Православној Цркви, архијерејима, свештеницима и вјерном народу, нарочито, након доношења противуставног тзв Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Након свега, најважније је да је он најзад на окупу са породицом у Никшићу, те да је донето разумно решење у складу са Законом.

Изворт: Епархија будимљанско-никшићка