Породица: добробит човечанства

Први Католичко-православни форум, који је организовала Бискупска европска конференција, одржан је у италијанском граду Тренту, од четртка (11. децембар) до недеље (14. децембар). Представници Православних и Католичке Цркве сабрали су се окупљени око теме: "Породица: добробит човечанства." Форум није био пуки богословски дијалог на задату тему, већ покушај да се коначно одреде заједнички одговори на друштвена и морална питања савременог човечанства.

"Брак и породица," како су се сви учесници форума сложили, "припадају створеном поретку и реду и нису производ пуких људских одлука у датом историјском контексту. Све записано у Светом писму јасно одређује основна мерила и начела породице, брака, човека и његовог живота. Брак је Богоустановљена институција, тако да у Светом писму постоји јасна и недвосмислена визија породице као заједнице животворне љубави , нераскидивих односа, отвореног живота...У данашњем свету, најургентније је да се поновно преиспита схватање и појашњење појмова породица и брак. Верујем да један од примарних принципа тренутних демографских потреса и свих криза управо недовољно схватање поменутих појмова."

Учесници овог форума сложили су се да је потребно истаћи родитељско-образовна права, те је у складу са тим послат апел да се обезбеди свим родитељима могућност да учествују у образовању и едукацији своје деце. Поред тога, битно је да се оба родитеља укључе у образовање детета, свако на свој начин. У апелу даље пише да је неопходно да се поштују права свих мајки, које раде и имају своје породице, јер је њихов значај у друштву врло велики. Епископ бечки Г. Иларион се, на крају форума, посебно осврнуо, а у вези са саопштењем за јавност са форума, да је сексуална револуција разорила "равнотежу између човека и жене у породици која је дубоко укорењена у људској природи, пренебрегнула је идеју материнства, и уништила лик оца као ‘хлеботворца' који је искључиво одговоран за сваку подршку у својој породици."