Портал за размену дигиталних међународних пројеката у области културе

Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе покренуо је платформу под називом „Портал за размену дигиталних међународних пројеката у области културе”, намењену дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у иностранству, а у циљу промовисања културе и уметности Србије широм света. На платформи су понуђени пројекти који су подржани кроз Конкурс Министарства за суфинансирање пројеката за промовисање културе и уметности Републике Србије у иностранству у дигиталном формату  као и пројекти републичких установа културе.

Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије могу у овом тренутку, а ради промоције културе Србије, да преузму следеће дигиталне изложбе и садржаје: „Јован Цвијић, један од великих умова Србије” Центра за културу „Вук Караџић” из Лознице, „Врањске песме” Удружења АДФОР, „СРБИЈА: ЖИВА ТРАДИЦИЈА” Удружења World Music асоцијација Србије, „Светска баштина у Србији на Косову и Метохији – дигитализација и промоција зидног сликарства манастира Дечани” Платонеума.

У наредном периоду биће доступне следеће изложбе: „Виртуелна изложба ношњи, накита и оглавља Срба на територији бивше Југославије” Удружења за промоцију културно‐забавног и здравог живљења Врачарт, изложбе о Винчи, као и стрип Алексе Гајића Digital Mind-а, „КАЛЕДИОСКОП СРБИЈЕ – Пиротски ћилим” Агенције Медиапонт. Ту си и пројекти републичких установа културе у дигиталном формату као што је изложба Историјског музеја Србије „Свети Сава Српски” и  Галерије Матице српске „Сава Шумановић и тајна под куполом”.

Портал ће се редовно допуњавати новим пројектима. Сви садржаји су доступни на више светских језика.

Извор: kultura.gov.rs