Апел за ослобађање отетих девојчица у Нигерији

Портпарол римске Курије Ломбардо и надбискуп из Нигерије Каигама апелују за ослобођење талаца – 200 девојчица старости између 12 и 15 година

Ватикан је оштро осудио злочин који је терористичка исламска групација „Боко Харам“ починила у у малом граду Гамбору-Нгала у северној Нигерији масакрирајући око 300 житеља. Две недеље пре тога је ова дивља хорда разбојника отела 200 девојчица- ученица.

Ватикански порт-парол Фредерико Ломбарди је у четвртак овај злочин назвао „ужасним злочином“.

Починиоци не показују никакво поштовање према животима и људском достојанству најслабијих, рекао је Ломбарди. Ватикан је упутио петицију за хитно ослобођење отетих девојака.

Шеф Боко-Харама Абуакар Шекау је у једној видео-поруци претио да ће отете девојке продати као невесте или продати као црно робље. Девојке, налази он, не треба да похађају никакву школу у којима се васпитавају у духу Запада, већ да се удају.

На Радио Ватикану је надбискуп Игњатије Кајгама у четвртак захтевао од владе своје земље одлучнији војни ангажман против терористичке групе која хара Нигеријом против хришћана. Надбискуп је критиковао и подршку исламиста из иностранства. „Одакле та терористичка група поседује оружје да би водила рат? Од кога потиче финансијска подршка? Из других земаља?“ пита се надбискуп и сматра да влада у Нигерији мора хитно предузети ефикасне мере и томе злочинству стати на пут.

Надбискуп Каигама је затражио да се 200 отетих девојчица у узрасту између 12 и 15 година одмах пусте на слободу. „Они веле да воде рат у име Божје“, али  ја не знам какве је врсте тај Бог“ рекао је надбискуп.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен