Порука Васељенског Патријарха Вартоломеја I поводом Дана молитве за Божју творевину

Данас су се Васељенски Патријарх Вартоломеј I испред Саборне цркве Светог Ђорђа у Цариграду и папа Фрања у базилици Светог Петра у Ватикану, први пут, истовремено молили за очување Творевине Божје.

Поводом Дана молитве за очување Божје творевине Васељенски Патријарх је упутио поруку, чије главне тезе овде укратко преносимо.

Човек је као сатворац обдарен слободном вољом, има велику одговорност у сучељавању са актуелном еколошком кризом – поручио је Васељенски Патријарх Вартоломеј I поводом Светског дана молитве за Божју творевину 1. септембра, што је и почетак  црквене Нове године (по новом календару).

Порука повезује анализе и разматрања папе Фрање у енциклици “Laudato sì”, кад је упитању забринутост  за заједнички οἶκος (”дом”) услед климатских промена које данас прете животу наше планете, а и да би указало на људску одговорност у разарању сторенога.

То је људска похлепа, која подсећа на безумног богаташа из Јеванђеља; дакле, конзумеризам, култура трошења, несмотрено одбацивање природних залиха; човек је земљу свео на огромно сметлиште, кажеПатријарх, цитирајући речи енциклике „Laudato si'“.

Овде није реч само о материјалном смећу, него и о духовном.

Патријарх Вартоломеј указује на директну каузалну везу између кризе односа човека према природи и кризе односа човека према Богу.

У том смислу, православни хришћани су утврђени у својој вери према Створитељу, и по питању заштите свеукупне твари Божје позвани су на јеванђељско дело обнове.

Патријархова порука се завршава позивом упућеним свима да ”разбуде свој ум” и ослободе се страсти и личних користи како би живели у складу са ближњима и са створеним – а које је Бог савршено створио.

припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен