Посета Александра Ганчева Епархији ваљевској

Посета Александра Ганчева Епархији ваљевској

Ових дана посетио је Епархију ваљевску ипођакон Александар Ганчев, клирик Бугарске Православне Цркве, из Трнова.

Александар Ганчев је иначе дипломирани теолог Московске Духовне Академије, а тренутно се налази на постдипломским студијама у Атини.

Његова посета иницирана је жељом да се поклони Светињама Епархије ваљевске, особито великим и Светим горостасима - Николају Српском и Јустину Ћелијском, о којима је нешто више сазнао од својих Српских колега са Академије у Москви.

Александар је посетио и древни драгуљ Српске молитвености и уметности - манастир Пустињу, која је својом духовном многодимензионалном импозантношћу, фасцинирала младог теолога. Посетио је такође и друга два манастира на истој тајанственој паралели са Пустињом – манастире Грачаницу (Ваљевску) и Јовању који су такође оставили свој неизбрисив траг на његовој души.

На празник Светих Апостола у Рибници, поред реке Рибнице и предивног свода древне пећине-испоснице некадашњег манастира на домаку Мионице, Александар је имао прилику да се упозна и са "српском" виолином и народним фолклором, на такозваном већ устаљеном такмичењу - Ћемане.

Александра је званично примио Епископ ваљевски Г. Милутин, који је издвојио време да са Александром разговара о савременим изазовима и искушењима данашњице, као и о потреби за још приснију сарадњу међу братским Црквама.

Пре свог одласка у завичај, брат Александар је искористио време да посети и духовно-културне знаменитости престолног града Беорада.

Извор: Епархија ваљевска