Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”

Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”
Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”
Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”
Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”

Посета чланова Милосрдне секције ВДС-а Дечјем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић”

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су у недељу 23. фебруара 2014. године посетили дечије одељење Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Сокобањској. Посета је почела молитвено, учешћем на светој Литургији у болничкој капели Светог Луке. Затим су са протојерејем-ставрофором Ђуром Шушом, духовником Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић”, чланови Милосрдне секције посетили децу у Специјалној болници и поделили банане, чоколадне бананице и црквену штампу.

Служба Божја у малој, врло лепо живописаној, капели је протекла у „једном даху”. Верни народ окупљен у великом броју је славословио Господа активно учествујући у молитви. Прота Ђуро се посебно помолио „За ово лечилиште, за оне који се лече и оне који их лече”. „Реч Господња о Страшном суду из Јеванђеља које смо данас чули”, рекао је прота Ђуро „све нас опомиње и позива да не спавамо, да будемо будни јер нећемо имати изговор кад станемо пред Лице Божије за то како смо живели и шта смо радили.

Сви знамо да се налазимо на почетку Великог Часног поста. Требало би да покушамо да созерцавамо унутар себе, да сагледамо наш живот, увидимо своје грехе и да се покајемо. И још више да опростимо. Да имамо мир са Богом, мир са нашим ближњима у породици, на послу и на сваком месту. А то је немогуће без благодати Божије. На молебану пред почетак поста помолићемо се да нам Господ да снаге, смирења и љубави да све дане поста издржимо и да не клонемо” рекао је између осталог прота Ђуро.

Прота ће у току Часног поста осим богослужења недељом и празником, сваке среде служити Литургију пређеосвећених дарова што ће много значити болесницима у овом болничком комлексу. Он исповеда и причешћује посебно болеснике пред операцију. Кад је неком потребно увек је ту. Рекао је да се број причасника међу децом стално повећава. И данас су се на светој Литургији причестила деца с одељења. Малишани имају врло срдачан однос са протом Ђуром који их редовно посећује једном недељно.

Један број деце нас познаје а за неке је ово први сусрет. Свако од нас успоставља контакт на свој начин са стрпљењем и љубављу у зависности од могућности детета. И сличица на мобилном телефону може да привуче пажњу и заинтересује дете тако да се „отвори” и стиском руке потврдно одговори на питање и покаже шта жели. Најважније је да се постигне међусобно разумевање и да се на лицу детета појави осмех. Тамо где је могућ разговор деца воле да причају, да се шале, да запиткују и да покажу шта знају. На питање који предмет највише воли, један дечак, који је седео у инвалидским колицима, је рекао да је то веронаука и да би желео да буде како је рекао поп. Желео је да изрецитује једну песму. С дечјом искреношћу и ведрином говорио је ове стихове као молитву:

О, мој Боже драги,
мален Ти се молим
научи ме како да све људе волим.
Док сам још овако у данима младим
од јутра до мрака да весело радим;
да научим наук што за живот треба,
да умем заслужит насушнога хлеба,
и да сносим вољно све што ми се деси.
Чуј молитву моју Оче на небеси.

Видело се да је ова песма из „Духовне лире” Светог Владике Николаја дечаку блиска и да му много значи. Чисто дечије срце чује Глас Божији много боље од нас који Тај Глас често не чујемо оптерећени бригама овога света и својим гресима. Спасоносне Јеванђељске поруке у недељама које нас припремају за почетак Великог Часног поста нас позивају на покајање и подвиг. Само тако уз Божију помоћ можемо очистити наша срца као што од нас тражи Господ говорећи: „Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као дјеца нећете ући у Царство небеско.”(Мт. 18, 3).