Посета деци на Институту за онкологију и радиологију

Посета деци на Институту за онкологију и радиологију
Посета деци на Институту за онкологију и радиологију
Посета деци на Институту за онкологију и радиологију
Посета деци на Институту за онкологију и радиологију

Данас је дан мог крштења, данас је дан мог спасења

Било је рано зимско поподне када су 5. децембра 2018. године у уобичајено време волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства заједно са јерејем Зораном Керезовићем, духовником Клиничког центра Србије, дошли у посету деци која се лече на Институту за онкологију и радиологију Србије.

Духовна радост се најлепше и најбоље преноси кроз заједничку молитву и свето причешће. То је искуство сусрета. Долазак оца Зорана на одељење међу децу и њихове родитеље се увек ишчекује, а са волонтерима се подели нада и страхови. Разговара се и о вери, молитвеном заступништву Пресвете Богородице и светитеља и о манастирима које родитељи са својом децом посећују.

И тог поподнева један број малишана је био у дневном боравку и чекао свештеника. Отац Зоран је записао имена присутне деце и све деце на одељењу да би се за све помолио. Обраћајући се родитељима и деци отац Зоран је рекао: „Нема веће молитве и благодатног дејства од свете тајне причешћа. Када се причешћујете добијате више духовне снаге од Господа од било ког ходочашћа јер то је благодатни дар сједињења са Господом Богом. Овај благодатни дар Црква даје још од апостолских времена. Поред лекара који у току лечења деци пружају оно што даје струка и савремена медицина Црква даје своје благодатне дарове, а највећи је света тајна причешћа.“

Волонтери су појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго вкусите док је отац Зоран причешћивао децу и молитву Оче наш пре него што се он помолио за њихово здравље. Помолио се да Господ Сведржитељ, Лекар душе и тела посети младенце који му се моле, поменувши их све по имену, да их посети својом благодаћу и милошћу и пружи своју руку да их исцели, отклони сваки бол, сваку муку, сваку врућицу и да им Свемилостиви Господ укаже сваку милост, да им помогне, да их спасе и да их исцели.                         

Девојчица Марија која прошли пут није могла да се причести сад се причестила. Крстила се она и заједно са њом четири члана њене породице: бака и деда, брат и сестра, њих петоро. Све их воли, али највише прадеду који испуњава све њене жеље. Марија иде у први разред. Воли животиње. Имају код куће краве, овце, али јој је најомиљенија куца Леа. Када је завршила час српског, била је ту учитељица из Основне школе „Др Драган Херцог“ сама је желела и отпевала нам је песму коју је научила.

Недеља је најлепши дан у мом животу,
идем у Цркву да примим ту свету лепоту.
Моја кума ту је, са мном тата и мама,
са Цркве се чују звона, нисам више сама.
Данас је дан мог крштења, данас је дан мог спасења,
у једној руци ружа у другој свећа, то је радост, срећа,...
Данас је дан мог крштења, данас је дан мог спасења.

Марија је била врло расположена, разговарали смо са њом и њеном мамом, шалили се и она је још неколико пута отпевала песму „Данас је дан мог крштења, данас је дан мог спасења“.

Волонтери Милосрдне секције ВДС-а су деци као обично донели воће, поморанџе, банане, киви и суво грожђе, а мати Јелисавета која предаје веронауку у Основној школи „14. октобар“ у Баричу нешто посебно. Један велики брод пун бродића које су за децу на одељењу направили њени ученици и мале комплете у којима су били по крстић и иконица.

Приликом ових посета волонтери се труде да унесу радост, да разбију монотонију болничког дана, да децу и родитеље подрже и охрабре у сложеном и напорном процесу лечења. У овој посети једна девојчица, мала Марија је обрадовала нас. Јер она је на свој, дечији начин показала оно што је својим чистим срцем осетила: велику истину да је дан њеног крштења, дан њеног спасења.

Извор: ВДС