Посета др Венингера епископу Андреју

Дана 17. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је у својој резиденцији у Бечу некадашњег амбасадора Аустрије у Београду др Михаела Венингера који је, однедавно, после упокојења своје супруге, у Бечу постао свештеник Римокатоличке Цркве, а у међувремену и високи представник Свете столице у Риму за међуверски дијалог.

У двочасовном разговору, др Венингер је упознао Његово Преосвештенство са својим дугогодишњим историјским радом на релацији хришћанско-исламског дијалога у Европи и широм света. Др Венингер је, како у време када је радио у дипломатији, тако и током своје садашње службе као представник Свете столице, увек скретао аустријској и европској јавности пажњу на дубину и значај међуцрквеног и међуверског дијалога, па самим тим и са Српском Православном Црквом.

У срдачном разговору, др Венингер, носилац ордена Светог Саве првог степена, подсетио је епископа Андреја да је велика част за Републику Аустрију и за Надбискупију бечку то што је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј за своју прву посету иностранству 2010. године одабрао управо Беч. Владика Андреј, у свом обраћању, казао је да није само Србија мост који повезује Исток и Запад, већ и Беч. Црквена општина бечка основана је и код аустријских власти правно регистрована пре 150 година. У наставку разговора, епископ Андреј је истакао да посвећеност др Венингера питањима међуверске сарадње представља израз његове привржености Православној Цркви.

Током овог значајног пријема било је речи о актуелним темама и о општим питањима која се тичу живота српског народа у Републици Аустрији.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска