Посета Епархији горњокарловачкој

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије г. Миодраг Линта посетио је 14. децембра 2018. године Епископа горњокарловачког г. Герасима у Владичанском двору у Карловцу.

Теме разговора биле су тежак положај преосталих Срба у Епархији и изградња православне цркве у Вргинмосту, за коју је, после посете председника Александра Вучића том крају, средства обезбедила Влада Србије.

Разговарано је и о могућностима обнове православних светиња у другим деловима Епархије. Посебна пажња посвећена је теми заштите пољопривредног земљишта протераних Срба и других оштећених грађана који живе ван Хрватске.

-Од завршетка рата 1995. године до данас Хрватска је отела више од 800 хиљада катастарских парцела пољопривредног земљишта грађанима српске националности, рекао је г. Линта и додао да би сваком протераном Србину требало пружити правну помоћ да своју земљу врати у посед.

-У случају да Срби нису у стању да обрађују своју земљу, јер живе изван Хрватске, треба им омогућити да је могу дати на коришћење на одређени временски период Српској Православној Цркви, рекао је г. Линта и нагласио да ће са овим предлогом упознати и остале Владике чија се седишта Епархија налазе на подручју Хрватске.

Извор: Епархија горњојарловачка, ssr.org.rs