Посета Епархији милешевској

Посета Епархији милешевској
Посета Епархији милешевској
Посета Епархији милешевској
Посета Епархији милешевској

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић посетио је 18. октобра 2016. године Епархију милешевску и том приликом сусрео се са Владиком будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, администратором Епархије милешевске. У име Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Епархију су са директором Радојевићем посетиле и Јована Раковић и Олгица Лаконић.

Посета Епархији је почела обиласком манастира Давидовица код Бродарева. Манастир Давидовица потиче из 13. века и задужбина је жупана Дмитра Немањића чије је монашко име Давид који је унук Стефана Немање и најмлађи син Вукана Немањића. Мати Дарија, игуманија манастира је дочекала Владику и госте и показала им манастирску цркву и порту. У порти манастира налазе се остаци грађевине из 6. века који су тренутно незаштићени и изложени временским неприликама па је било речи о изградњи надстрешнице која би сачувала остатке грађевине код манастира и истовремено имала функцију летње гостопримнице за посетиоце манастира.

Након тога представници Управе су са владиком Јоаникијем обишли манастир Светих Јоакима и Ане у Рутошима где их је дочекала игуманија манастира мати Јустина која је показала ток радова на изградњи манастирског конака и упознала госте са плановима изградње платоа и звоника. Изградњу конака је једним делом помогла Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама. Констатовано је да радови на конаку напредују добро али да је за коначну реализацију пројекта потребно још неко време и одређена средства које ће Епархија и сам манастир настојати да омогући у наредном периоду.

Истог дана директор Радојевић је са Владиком и сарадницама обишао цркву Свете Тројице у Штиткову која је 1867. године подигнута на рушевинама манастира који је подигао патријарх Гаврило Рашковић. Манастир је подигнут 1655. године, а порушен је 1813. године од стране Турака када је старовлашки кнез Максим Рашковић из Штиткова пришао устаницима и дигао Стари Влах на буну. Данашња црква се налази у лошем стању због влаге па се с тим у вези реализује пројекат санације влаге у цркви. Истовремено, др Радојевић се упознао и са даљим активностима који представници локалних власти и црквене општине планирају да предузму зарад очувања цркве и традиције овог краја.

Др Радојевић је договорио са владиком Јоаникијем учешће у реализацији пројеката које су обишли у току дана и рекао да ће Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама у оквиру програмске активности подршке за градњу и обнову верских објеката наставити да помаже приоритетне активности Епархије у складу са својим могућностима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка