Посета Епархији врањској

Посета Епархији врањској
Посета Епархији врањској
Посета Епархији врањској
Посета Епархији врањској

На позив Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, 15. и 16. марта 2018. године, Епархију врањску посетио је др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, заједно са сарадницима.

Епископ врањски г. Пахомије дочекао је госте у манастиру Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском код Врања, где је, након обиласка манастирског комплекса и упознавања са ручним радиностима којима се бави сестринство, приређена трпеза љубави. Након речи благодарности домаћинима, епископу Пахомију и игуманији Јефремији, др Радојевић и сарадници, у пратњи протојереја Синише Пиљановића, посетили су манастир Светог Прохора Пчињског, где су се поклонили Светим моштима Преподобног оца нашег Прохора Пчињског Мироточивог, а затим и обишли радове на Краљевом конаку, чија се обнова делом финансира и средствима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама. 

У вечерњим часовима, 15. марта 20178. године, по повратку из манастира Светог Прохора Пчињског, гости су посетили најпре Свеправославни центар Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Врању, где су се поклонили у првој цркви подигнутој у част Преподобног Јустина и уписали се у Летопис у родној кући Преподобног Јустина, а затим су обишли и Саборни храм Свете Тројице у Врању. Након посете Саборном храму, у Епископском двору у Врању епископ Пахомије је упознао госте о животу и раду Епархије врањске, духовном стању верујућег народа југа Србије, о досадашњој обнови светиња Епархије врањске и пројектима који су реализовани средствима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, али и са даљим плановима и потребама.

У сали Црквене општине Врање, свештеници Епархије врањске из пограничних и социјално-угрожених делова Епархије, који примају додатну помоћ од Управе, приредили су са својим породицама за госте трпезу љубави у знак захвалности. 

Сутрадан, 16. марта 2018. године, епископ Пахомије упознао је госте са комплексом манастира Светог Николе у Врању, метох манастира Хиландара из 14. века, где су у току радови на гостопримници, чија се изградња такође делом одвија средствима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама. Пут је госте даље водио на границу Епархије према Републици Бугарској, у Црквену општину Босилеград, где су наишли на гостопримство г. Владимира Захаријева, председника општине Босилеград, и старешине цркве у Босилеграду, протонамесника Зорана Стојанова. Након пријема код председника Општине, сви заједно обишли су најпре радове на манастиру Светог пророка Илије у Бресници, за чију духовну и грађевинску обнову је заслужна Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама, а део средстава обезбедила је и локална самоуправа, затим цркву Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду и насеље Извориштица, где је планирана изградња омање цркве. 

У манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, педесетак километара од Босилеграда, Епископа и госте из Управе, дочекао је намесник ове древне светиње, јеромонах Максим (Петровић) и упознао са досадашњим  изведеним радовима, на цркви и конаку, за чију обнову је најзаслужнија Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама, чијим средствима је подигнут монашки конак. 

Своју посету Епархији врањској др Радојевић и сарадници завршили су обиласком цркве Светог великомученика Георгија, Спомен-костурнице и поклоњењем моштима Светих сурдуличких мученика у Сурдулици, које је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном заседању, 24. маја 2017. године, у Српској Патријаршији у Београду, уврстио у Календар светих.

Извор: Епархиај врањска