Посета епископа Андреја Лозани

Посета епископа Андреја Лозани
Посета епископа Андреја Лозани
Посета епископа Андреја Лозани
Посета епископа Андреја Лозани

У суботу, 21 октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ г. Андреј учинио је архипастирску посету парохији Света Три Јерарха у Лозани. По благослову Епископа, вечерњу службу служили су надлежни парох Богољуб Поповић и ђакон Иван Толић. За певницом су певали појци, које је предводила професорка музике Нина Софронски. Поред одраслих, учешће су узели и млађи чланови српско-француске музичке школе.

После вечерње службе, владика Андреј је поздравио вернике, истакавши да је срећан што може да испуни дато обећање и одржи предавање. Теме, са којима се верници увек срећу по доласку у Цркву, су смисао и значај Господњих празника. У свом излагању, Епископ је подсетио да су осам Господњих празника сама суштина наше вере у Господа Исуса Христа. Они говоре о истинитим догађајима који су описани у четири Јеванђеља. Поред етимолошког тумачења речи и израза које срећемо у терминологији празника, Епископ је настојао да верницима приближи и објасни сваки празнични догађај који је нашао своје место у литургијском богослужењу. Подсетио је да у Цркви од олтара до припрате, сваки део има свој смисао и символику, и да није ту случајно постављен без дубљег смисла и поретка. Потребно је разумети оно што у Јеванђељу пише и препознати то у практичној примени Цркве, која је све то, кроз богослужбене текстове, музику, иконографију, скулптуру и црквени живот, изразила и показала.

После предавања, уследио је срдачан разговор Епископа са парохијанима, који су искористили прилику да захвале свом архипастиру на сусрету и бризи за духовни живот српске заједнице у Лозани.

Извор: Епархија асутријско-швајцарска