Посета епископа Андреја Малти

Посета епископа Андреја Малти
Посета епископа Андреја Малти
Посета епископа Андреја Малти
Посета епископа Андреја Малти

У периоду од 13. до 18. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је Српску православну парохију на Малти.

На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2017. године, владика Андреј је присуствовао светој Литургији у Валети коју су служили протојереј-ставрофор Слободан Милуновић из Минхена, јереј Филип Милуновић из Беча и јереј Љубомир Болић из Енса. Поздравивши поклонике из Штајера и Енса које је на поклоничко путовање на Малту довео надлежни парох Љубомир Болић, Епископ је одржао беседу о смислу поклоништва светињама у нашој Цркви.

Увече је Епископ уз пратњу секретара Епархије проте Филипа Милуновића посетио месног римокатоличког жупника из Бизербуџе фра Антона и његов храм где је Владика имао сусрет и са градоначелником ове општине, који је исказао своје поштовање према Српској Цркви.

У недељу, 15. октобра 2017. године, епископ Андреј је началствовао светом архијерејском Литургијом у Валети уз саслуживање протојереја-ставрофора Петра Пантића, пароха ове мисионарске парохије на Малти, протојереја-ставрофора Слободана Милуновића из Минхена, јереја Љубомира Болића и Филипа Милуновића. На Литургији је било мноштво народа који се исповедио и причестио.

Епископ је говорио о томе како се сви ми својом личношћу, својим животом и делом уграђујемо у Цркву која је Дом Божији. Потребна је љубав, драговољни рад на себи и заједници, да би Дом Божји напредовао у духовном расту. Епископ је захвалио свима за оно што чине за нашу Цркву и за српску заједницу на Малти. Он је пожелео да Божји благослов прати све добронамерне делатеље на Малти и да се српска парохија развија у добром смеру, да очврсне и духовно и организационо. Надлежни парох отац Петар је захвалио епископу Андреју на његовој непрестаној бризи за верни народ са Малте да би се унапредио црквени живот, као и за подстрек укључивањa српске заједнице у друштвени живот Малте. Црквеноопштински управни одбор на Малти, у част Епископове посете, приредио је после службе Божје послужење за народ. Присутни су имали прилику да приме благослов Епископа и духовни савет.

Увече је епископ Андреј посетио храм Светог Георгија из 14. века у Бизербуџи, где је служена вечерња служба. Владика је појао са свештенством, а велики број верника посетио је овај малени, али древни топли храм. Владика Андреј је одржао беседу и за ову прилику је организовано да се за жупника Антона из Бизербуџе и за његову духовну малтешку заједницу иконопише света икона Часних верига апостола Петра, кojу je иконописала гђа Радмила Лукетић, иконописац из Београда. Гђа Лукетић је специјално допутовала из Београда и рекла такође неколико речи о свом дугогодишњем плодоносном иконописачком делању. Жупник Антон припремио је икону Мајке Божје коју је поклонио епископу Андреју. У говорима епископа Андреја и жупника Антона чуле су се речи међусобног поштовања и жеље за добрим односима наших Цркава и заједница на Малти. Потом је Црквени одбор организовао послужење за госте и народ. У пријатној атмосфери присутни су имали прилику да поразговарају са владиком Андрејем и свештенством.

У понедељак, 16. октобра 2017. године, епископ Андреј је био позван као почасни гост на вечери Мешовите комисије за дијалог Православља са Англиканском Црквом која је тих дана заседала на Малти.

У уторак 17. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ г. Андреј је са делегацијом посетио преузвишеног г. Чарлса Шиклуну, малтешког надбискупа, и са њим се задржао у разговору о животу наше Српске Цркве на Малти. Владика Андреј је захвалио надбискупу Шиклуни на доброј вољи коју његова црква на Малти показује према српској заједници. У знак захвалности и пријатељства Владика је предао Надбискупу поклон свету икону Часних верига апостола Петра коју je, такође, иконописала гђа Радмила Лукетић из Београда.

Увече је Епископ имао састанак са одбором Српске црквене општине на Малти. Било је говора о унапређењу црквеног живота и организације ове мисионарске парохије на Малти.

Посета епископа Андреја, а у склопу ње Службе Божје, Епископoве поуке које су се том приликом чуле, сусрети са људима и значајним личностима из црквеног и друштвеног живота на Малти, били су један важан и незабораван догађај за верни народ на Малти. И још, доказ да је парохија на Малти стална брига и старање Епископа и његових сарадника.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска