Посета Епископа Григорија српској заједници у Јоханезбургу

Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и Његове Светости Патријарха Александријског Г. Теодора, чувара свештеног трона Светог Апостола Марка, ове године је српска заједница у Јоханесбургу своју храмовну славу прославила заједно са Преосвећеним Епископом захумско-херцеговачким Г. Григоријем који се налази у седмодневној званичној посети Јужној Африци. /фотогалерија 1, фотогалерија 2/

На аеродрому у Јоханезбургу Епископа Григорија и ђакона Зорана Алексића, службеника Канцеларије Светог Архијерејског Синода за међуцрквене послове, дочекали су старешина храма Светог Томе у Јоханесбургу, архимандрит Пантелејмон, и секретар амбасаде Републике Србије у Јужној Африци, г. Александар Марковић, а у храму су делегацију Српске Православне Цркве, према традицији, са хлебом и сољу, дочекали верници ове парохије.

Ова мала српска заједница у Јоханезбургу (или Јоануполису, што је старији назив за овај град) своје оснивање започиње у 19. веку када се бележе доласци првих српских емиграната у ову јужноафричку земљу. Сада ова заједница броји више од десет хиљада Срба који су се овде доселили из свих српских крајева, а храм, посвећен Св. Апостолу Томи, сазидали су 1978. године. Црквено имање на коме се налази храм, црквена сала и парохијски дом налазе се у елитном делу Јоханезбурга, а трудом и залагањем архимандрита Пантелејмона и његових вредних парохијана, данас, то имање са својом уређеном баштом, стазама и игралиштем за децу, служи на понос свим Србима из овог краја.

Прослава храмовне славе започела је свечаним празничним вечерњим богослужењем које су у присуству Епископа Григорија и коптског Епископа Антониоса из Јоханезбурга служили изасланици локалног митрополита Серафима, грчки свештеници Михаил, Јован, Георгије, афрички свештеници Јоханес и Фрументије, представник Румунске Патријаршије отац Ризван, представник Бугарске Патријаршије отац Јанко као и архимандрит Пантелејмон, ђакон Стивен Хејс - мисионар митрополије јоханезбуршке и ђакон Зоран Алексић из Архиепископије београдско-карловачке.

Свету Архијерејску Литургију, по благослову Митрополита јоханезбуршког Г. Серафима, служио је Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије уз саслужење свештеника Мајкла члана мисионарског тима из Америчке Православне Цркве, представника Московске Патријаршије о. Данила, о. Фрументија, о. Јанка, о. Пантелејмона, ђ. Стивена и ђ. Зорана. После свечане литије око храма и резања славског колача, вернима се обратио беседом Епископ Григорије. У својој празничној беседи Епископ Григорије је најпре пренео благослове и честитке Њ. С. Патријарха Српског Г. Г. Иринеја верницима ове парохије поводом храмовне славе пожелевши им да још много година прослављају овог дивног Апостола Христовог у слози, миру и радости. Епископ Григорије је у беседи нагласио да је ова сумња Апостола Томе у Васкрсење Господа Исуса Христа многе народе довела до истинске и праве вере. Ту своју сумњу, која је саставни део пута узрастања у вери, Апостол Тома је победио храброшћу која је такође саставни елемент вере, а вера је темељ и основ на коме се све врлине, осећања, воља, сумња, храброст, љубав - обједињују и усмеравају ка Христу и на тај начин је сусрет човека са Богом једино остварив. А када дође до тог сусрета, онда ће човек, нашавши смисао живота, узвикнути као и Апостол Тома: Господ мој и Бог мој. На поклон храму Св. Апостола Томе Епископ Григорије је донео део моштију Преподобног Јоасафа Српског, последњег изданка светородне лозе Немањића и ктитора преображењског манастира на Метеорима у Грчкој, а као уздарје на овај дар, од верника ове парохије Епископу Григорију даривана је икона афричког Светитеља Мојсија Мурина.

После Свете Литургије, празнично славље је настављено у парохијској сали где је припремљена богата трпеза, а осим свештенства и верног народа присуствовали и амбасадори шест православних земаља (Србије, Кипра, Русије, Белорусије, Украјне и Бугарске) у Јужној Африци који су поздравили све присутне и у својим обраћањима једнодушно изразили поштовање према братском српском народу и нагласили да се чврсте везе које данас постоје мађу православним народима морају неговати и убудуће.

Празничном расположењу, после званичног дела програма, допринео је на крају Епископ Григорије који је уз гусле отпевао неколико предањских народних песама из родног краја.

Опширније о посети Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија српској заједници и Јужноафричкој Републици наћи ћете на интернет презентацији Епархије захумско-херцеговачке.