Посета Eпископа каракаског Јована Чилеу

Посета Eпископа каракаског Јована Чилеу
Посета Eпископа каракаског Јована Чилеу
Посета Eпископа каракаског Јована Чилеу
Посета Eпископа каракаског Јована Чилеу

Пред велики празник Воздвижења Крста Господњег, Сантјаго де Чиле посетио је архијереј Руске Заграничне Цркве, Епископ каракаски и јужноамерички г. Јован. Посета је трајала шест дана, и започела је посетом православне парохије Руске Заграничне Цркве у Консепсиону, а онда је настављена посетама православних парохија у Сантјагу де Чилеу.

Верни православни народ у престоници Чилеа имао је прилику да више пута присуствује архијерејским службама којима је началствовао владика Јован уз саслужење јереја Душана Михајловића, старешине цркве Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке (Руска Загранична Црква). У недељу, 1. октобра 2017. године свету Литургији су присуствовали и гости, протојереј Алекс Аедо, старешина парохије Светог Силуана Атонског у Консепсиону, као и ђакон Роберто Леон, клирик православне заједнице Светог Нектарија Егинског у Сантјагу де Чилеу.

После архијерејске Литургије у недељу, дружење са владиком Јованом је настављено у парохијској сали храма Свете Тројице, где је послужена и скромна трпеза.

За време богослужења хору је својим фантастичним гласом помагао Алексеј Тихомиров, светска оперска звезда који је стигао у Сантјаго де Чиле као гостујући бас предстојеће премијере опере руског композитора Шостаковича у Театра Мунисипал (Teatro Municipal), главне оперске куће у Чилеу. Њему је за певницом помагао Константин Чудовски, главни диригент опере Театра Мунисипал, који је давни члан парохије Светог Николаја Жичког.

За време ручка, Алексеј Тихомиров, у клавирској пратњи Константина Чудовског, изванредно је отпевао неколико познатих руских песама, а после њега је наступио Михаил Губски, један од највећих руских тенора који такође учествује у новом пројекту, а затим и Елена Михајљенко, сопран. Сви троје су на крају заједно отпевали „многољетије“, што је све присутне очарало до суза. Владика Јован је топло захвалио певачима што су се и поред својих професионалних обавеза одазвали на позив оца Душана и присуствовали богослужењу и свечаном ручку, рекавши да руски емигранти који су пре четрдесет година изградили цркву и парохијски дом, нису могли ни да сањају да ће једног дана у сали парохијског дома моћи да се чују изванредни гласови чак три светски познате оперске звезде.

У уторак, 3. октобра 2017. године, владика Јован је завршио своју посету Чилеу и отпутовао у Буенос Ајрес.

Извор: Митрополија црногорско-приморска