Посета eпископа Кирила верницима у провинцији Ћако

Посета eпископа Кирила верницима у провинцији Ћако
Посета eпископа Кирила верницима у провинцији Ћако
Посета eпископа Кирила верницима у провинцији Ћако
Посета eпископа Кирила верницима у провинцији Ћако

-Задатак је Цркве да у себи сабира све, да освећује твар и време, да сједињује све што је пропадљиво и земаљско, сву створену природу са божанским и непролазним, јер управо у сједињењу божанске и људске природе у личности Христовој почива спасење свих људи и целог света, поручио је владика Кирило члановима Одбора за изградњу храма Свете Тројице у Ресистенцији.

Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Кирило, викар Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, боравио је од 16. до 23. децембра 2016. године у посети у провинцији Ћако на североистоку Аргентине.

Епископа је на аеродрому у Ресистенцији дочекао парох цркве Светог Николе у Маћагају протојереј Бранко Станишић. Свечану вечеру за Владику у свом стану  је уприличила гђа Анђелина Радиш. У суботу, 17. децембра 2016. године, владику Кирила у манастиру Светог Николе у Маћагају дочекала је монахиња Марија (Оливеира) са верницима. У цркви Светог Николе служена је вечерња служба, а затим је настојатељица манастира уприличила вечеру којој су присуствовали, поред епископа Кирила, и свештеник Бранко Станишић, председник Црквеног одбора парохије Светог Николе г. Хуан Вулековић и потпредседник Одбора, г. Василије Гарсија.

У недељу, 18. децембра 2016. године, у цркви Светог Николе у Маћагају свету архијејрејску Литургију је служио Преосвећени г. Кирило уз саслужење проте Бранка Станишића. За певницом је појала монахиња Марија (Оливеира), уз помоћ верника ове парохије који су се окупили из разних делова провинције Ћако како би прославили храмовну славу Светог Николаја Мирликијског Чудотворца.

У литургијској беседи, Преосвећени г. Кирило је подсетио на чудесан живот Светог Николе: - Свети Никола је због свог светог живота и чуда која је чинио још за живота, постао познат и прослављан како на Истоку тако и на Западу ујединивши на тај начин читав хришћански свет. Светост није нешто што је постајало само у та древна времена, времена апостола и њихових наследника, већ нешто што постоји и негује се у Цркви Православној кроз све векове. Потврда за то је и живот Светог Мардарија Ускоковића. Управо смо се вратили из Северне Америке, где смо учествовали у прослави тог дивног светитеља који је живео у нама блиско време, у време 20. века. Ви који сте из наших крајева, из Црне Горе, и који сте некада били тамо знате колико су то мала и скромна места, кршевита и неплодна. И баш тамо, у Љешанској нахији, рођен је будући просветитељ Америке - Мардарије. Без обзира на сиромаштво, породица  у којој је рођен је била угледна и часна, а он се већ као дечак од 11 година одлучио на монашки пут. Након школовања, њега је у Северну Америку послао Синод Српске Православне Цркве, да окупи и сабере наш српски народ, наше исељенике из Србије, Црне Горе, Херцеговине...  Но и тамо је он живео у сромаштву, говорили су тада за њега: Мардарије цркву гради, умире од глади! Али њега то није спречило, напротив то га је подстицало на још већу жртву, јер без жртве нема напредка  ни духовног ни материјалног, а плодови његове жртве су да данас тамо, у Северној Америци, имамо четири епископа, стотине свештеника и предивних храмова и манастира. То је и нама овде подстрек, јер није лако на почетку. Ми смо дошли да обновимо духовни живот у овим крајевима, да обновимо храмове и окупимо народ - то нам је задатак, а даће Бог молитвама Светог Марадарија да у томе и успемо.

Након свете Лиругије за све присутне је уприличен славски ручак трудом породица Вулековић, Никчевић и Ђукановић, који су били кумови овогодишње прославе. Изабрани су и кумови за следећу годину - гђа Марта Капитанић, почасни конзул Републике Србије, и г. Оскар Остојић из Саенз Пење. Током славског ручка беседио је свештеник Бранко Станишић који је најпре захвалио свима који су помогли да се слава Светог Николе прослави како приличи украсивши парохијску салу и припремивши богату посну трпезу. Прота је посебно захвалио г. Александру Рогановићу из Ресистенције који је финансирао радове на завршетку црквене сале, као и радове на манастирском конаку. Прота је подсетио вернике да се Литургија у цркви Светог Николе служи сваке недеље: -Лепо је што нас је данас у храму тако много, али зар тако не би требало да буде сталнo? Свети Јустин Ћелијски je говорио: Црква никада није празна, она је увек пуна, пуна је небесних Сила бестелесних, Светих Анђела и Арханђела. Али ни без нас људи нема цркве, без вашег Амин! ми свештеници не можемо да служимо, јер Црква је Тело Христово у којој смо сви појединачни удови, једни без других не можемо, као што рука не може без ноге или срце без плућа. Зато вас молим браћо, долазите на велике празнике али долазите и сваке недеље на Литургију. Знамо да су многи уморни од послова које су обавили током радних дана у седмици па желе да се мало одморе у дан недељни, али зар има бољег места за одмор од цркве Божје?! Дођите и видите како је Благ Господ и одморићете и душе и тела ваша.

Након завршетка прославе епископ Кирило је одржао састанак са члановим Црквеног одбора храма у Маћагају, уручивши том приликом председнику одбора г. Вулековићу акт којим је Виспокопреосвећени Митрополит г. Амфилохије потврдио чланове Црквеног одбора, као и акт којим се налаже истом да изради печате који морају бити једнообразни са епархијским печатима.

У понедељак, 19. децембра 2016. године, након јутарње службе, свету Литругију је са благословом епископа Кирила служио протојереј Бранко Станишић. За певницом је појала монахиња Марија (Оливеира).

У поподневним часовима, Његово Преосвештенство г. Кирило се упутио, у пратњи свештеника Бранка, у град Саенз Пењу где је најпре у дому гђе Марте Капитанић преломио славски колач, а затим су се сви заједно упутили у дом породице г. Данила и гђе Милке Капитанић, која такође прославља Светог Николу као крсну славу.  Поред домаћина сабрали су се и њихови синови: г. Дане Капитанић, вицегувернер покрајине Ћако, г. Хорхе Капитанић, градоначелник главног града покрајине Ћако и бивши шеф кабинета Републике Аргентине, као и г. Хектор Капитанић, угледни пољопривредник из Саенз Пење. Након заједничког ломљења славског колача епископ Кирило је захвалио домаћинима на позиву и истакао да му је част што су у дому ове угледне породице која чува своју православну веру и обичаје, али која својим часним и достајнственим животом свима који живе у провинцији Ћако сведочи да су потомци Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког и владике Петра II Петровића Његоша. Домаћинима су предани том приликом и пригодни поклони, црквени календари за 2017. годину, иконе, крстићи...

У четвртак, 22. децембра 2016. године, владика Кирило је одржао први званични састанак са члановима Одбора за изградњу храма Свете Тројице у Ресистенцији. Поред Његовог Преосвештенства састанку су присуствовали протојереј Бранко Станишић у својству секретара, г. Александар Рогановић у својству председника Одбора, гђа Анђелина Радиш у својству потпредседника, као и гђа Гладис Марија Кабрал у својству просекретара. У раду седнице учествовали су и гђа Роса Псефтура, председник Грчког друштва у Ресистенцији, г. Мигел Ћакирез и његова супруга, чланови поменутог друштва, кaо и г. Диего Петроф, представник бугарских исељеника који живе у овом граду.

Састанак је започео молитвом, а затим је Преосвећени г. Кирило поздравио присутне истакавши да је веома радостан што учествује у овом историјском догађају за све православне вернике у Ресистенцији. Он је поручио члановим Одбора да задатак који им је поверен, а то је изградња првог православног храма у главном граду Првинције Ћако, није нимало лак, али да се уздамо у помоћ Свете Тројице и  Духа Светог који продужава спаситељно дело Христово на земљи. -Задатак је Цркве да у себи сабира све, да освећује твар и време, да сједињује све што је пропадљиво и земаљско, сву створену природу са божанским и непролазним, јер управо у сједињењу божанске и људске природе у личности Христовој почива спасење свих људи и целог света, поручио је владика Кирило.

У даљем току састанка су сви чланови имали прилику да изнесу своја мишљења и сугестије, а затим је потписан и оснивачки акт којим ће се будући храм Свете Тројице у Ресистенцији уписати пред властима Републике Аргентине као филијала наше Епархије у Буенос Аиресу. Следећег дана епископ Кирило се, у пратњи чланова Одбора за изградњу храма у Ресистенцији, упутио ка аеродрому одакле је отпутовао у Буенос Ајрес.

доставља: протојереј Бранко Станишић