Посета Епископа Милутина Епархији британско-скандинавској

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и на позив Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског Г. Доситеја, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин посетио је Богомспасавану Епархију Британско-скандинавску.

Визита Његовог Преосвештенства земљи Шведској иницирана је једним особитим, али и вишеструким поводом. Наиме, на дан оданија Свете Педесетнице и блаженог спомена великих у Христу Богу, Светог Свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, Епископ Милутин је заједно са домаћином Богом спасаване Епархије британско-скандинавске Епископом Доситејем и Представником Румунског Патријархата у Шведској, Његовим Преосвештенством Г. Макаријем Епископом Северно-европским, одслужио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице надомак малог градића Бороса око 60 километара источно од Гетербурга. Манастир је том приликом обележавао своју прву деценију постојања. Иако новијег датума, манастир по своме уставу и озбиљношћу живота, даје једну свежу илустрацију, а и потврду да православни аскетизам не припада само једном древном патеричком периоду Цркве, већ је нешто што континуирано живи у Цркви, где човек - монах ради вечног живота претвара себе, свој живот, у свећу која сагорева за Христа.

Евхаристијско сабрање у овој Светој Обитељи, било је пан-ортодоксалног карактера. Поред Архијереја Српске Цркве и свештенослужитеља протојереја Велише Васића и јерођакона Силуана (Мракића), служио је како је већ наведено и предстојатељ Румунског Патријархата Епископ Макарије, а и представници других помесних Цркава: свештеници из братске Руске Православне Цркве: јереј Александар Пискунов, парох РПЦ у Вестеросу и јереј Николај Свјаченко из Петровграда, предавач основног богословља на Православном Институту у Петровграду. Саслуживао је и јереј Хоратио, парох Румунске Православне Цркве у Боросу, као и Игуман Свето-Тројицке обитељи Архимандрит Доротеј (Форстер) и његов сабрат Архимандрит Габријел - оба Шведског порекла. Присуствовао је и представник Финске Православне Цркве монах Виктор из манастира Нови Варлам.

На литургији је певао Руски Хор као и грчки псалтисти из Гетербурга и Бороса. Литургија је служена на: црквенословенском, српском, грчком, шведском и румунском језику. На литургији је било народа различитих националности али једне вере и духа. То су били: Швеђани, Срби, Руси, Грци, Грузини, Финци, Румуни и Либанци.

Ова Света Литургија је представљала и реално опипљиво приказала и доказала да у Христу нема ни јудеја ни грка, ни роба ни слободњака, ни мушко ни женско, дакле, етничко-националних баријера, нити пак супериоритета када је у питању вечни план Божји о човеку и свету. Овде је много језика унисоно једним језиком славило Бога у Тројици.

Овом приликом је игуман ове свете Обитељи, отац Доротеј који је иначе започео свој монашки пут у Србији, тачније у манастиру Каони под руководством тадашњег Игумана, а садашњег Епископа Милутина, унапређен у чин Архимандрита са правом ношења палице - штапа, символа власти, а и одговорног служења својој братији, на њихово изграђивање и укрепљење.

Епископ Милутин је овом приликом на молбу архимандрита Доротеја, даровао Свето-Тројицку Обитељ великим благословом - честицом моштију Светог Владике Николаја Велимировића.

Ово необично, али свакако природно и органично пан-православно искуство радости се продужило и после Свете Литургије са трпезом љубави.

После предивног дана проведеног у обитељи Свете Тројице, Епископ Милутин је заједно са архимандритом Доротејем и јерођаконом Силуаном посетио духовни и културни центар Епархије британско-скандинавске, манастир Покрова Пресвете Богородице у засеоку Смедјерид општина Лахолм, где га је домаћински дочекао Епископ Доситеј.

Епископи су обишли имање ове Свете Обитељи, у чије оквире улази једна древна културна баштина скандинавског краја, наиме, старе Викиншке хумке и остатци једне топионице бакра која се користила по свој прилици првенствено за ратне сврхе.

Крај посете овој Богом спасаваној Епархији Српске Цркве на северу Европе, крунисана је служењем Свете Архијерејске Литургије у овом Светом Манастиру. После Свете Литургује Епископ Милутин предао је Његовом Преосвештенству Г. Доситеју делић моштију Светог Владике Николаја на благослов и дар Покровској Светој Обитељи. Том приликом су се Епископи обратили благочестивом народу окупљеном на Светој Литургији, говорећи о смислу живота хришћанског и великом примеру реализације таквог живота на земљи, пројављеног у лику и личности Светог Владике Николаја Српског.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Доситеј испуњавајући заповест апостола о не занемаривању братске гостољубивости, приредио је и трпезу љубави.

Извор: Епархија ваљевска