Посета Епископа Руске Заграничне Цркве манастиру Нова Марча

Данас 10. oктобра 2014. год. сестринство манастира Нове Марче и сви Срби кливлендског краја су имали част да угосте тројицу Епископа Руске Заграничне Цркве.

По благослову Епископа источноамеричког др Митрофана манастир су посјетили: Његово Високопреосвештенство Архиепископ берлински и њемачки Марко, Епископ маифилдски Георгије и Епископ менхетнски Николај. У њиховој пратњи су били aрхимандрит Макарије Веретењиков из Русије, свештеник Димитрије из Сан Франциска као и мјесни руски свештеници.

Владике и остали гости су се најприје поклонили светињама које се чувају у манастирском храму: икони Архангела Гаврила која је чудом Божијим остала неоштећена у пожару 2002. год., чудотворној икони Светитеља Нектарија Егинског и мноштву дијелова светих моштију међу којима Светог Кнеза Лазара, Светитеља Николаја Жичког и Преподобне Анастасије Српске. По традицији наше Цркве епископи су се потписали у напрестоно јеванђеље.

Након упознавања са историјатом и светињама манастирског храма гости су обишли новоосновано гробље и манастирску територију. У конаку су разгледали дио ризнице манастира Марче који, кроз богослужбене предмете и иконе, упечатљиво представља живот наше Цркве у Америци. Затим је услиједило послужење у вријеме којега се Владика Марко са великом љубављу присјећао свог духовног и животног искуства са Србима.

Послије вишечасовног и веома срдачног разговора гости су обишли: манастирску библиотеку, радионицу за израду свијећа, капелу и собу у којој су постављене фотографије и макете наших историјских манастира.

Извор: Епархија источноамеричка