Посета Епископа западноамеричког Максима Епархији канадској

Посета Епископа западноамеричког Максима Епархији канадској
Посета Епископа западноамеричког Максима Епархији канадској
Посета Епископа западноамеричког Максима Епархији канадској
Посета Епископа западноамеричког Максима Епархији канадској

У суботу, 16. априла 2016. године, на Тринити Колеџу при Торонтском универзитету  одржана је промоција монографије ”Хришћанско наслеђе Косова и Метохије”. Епархија канадска, у коорганизацији са Православном богословском школом при истоиментиом факултету, имала је част да промовише ову монографију у капели факултета.  У промоцији су узели учешћа  хорови ”Кир Стефан Србин” из Торонта и ”Божури” из Киченера. Након мелодичног хорског наступа, монографију је представио Епископ западноамерички Максим.

Владика је говорио о значају ове монографије, нарочито о крсно-васкрсном значају Косова и Метохије, колевке српског народа. Нагласио је да поред историјског садржаја, ово дело поседује и естетско-уметничку и богословску димензију која обогаћује читаоце историјским и богословским истинама израженим кроз храмове и историју Косова и Метохије у којима су се Срби вековно молили, живели и деловали.

Након обраћања епископ Максима, уследило је вечерње богослужење које су служили отац Џефри Реди, ректор Православне богословске школе при Тринити Колеџу и јереј Јован Марјанац, парох садбурски, док су за певницом појали владика Максим, свештеници и верни народ.

У пету недељу Великог поста, манастир Светог Преображења Господњег у Милтону је имао радост и част да угости Епископа западноамеричког Максима. Светом архијерејском Литургијом је началствовао владика Максим,  док су саслуживали протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић, парох киченерски, јереј Милош Пурић, парох торонтски, и протосинђел Василије, настојатељ манастира Светог Преображења.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика се обратио верном народу беседом у којој је протумачио јеванђелско зачало где је нарочито указао на Христову заповест у којој позива своје апостоле а преко њих и све нас да служимо једни другима. Велики број верника приступио је светој Чаши. Након отпуста Владика је захвалио народу на топлој добродошлици.

Након Литругије, у манастирском конаку одржана је промоција монографије ”Хришћанско наслеђе Косова и Метохије”. Уз косовске песме вођен је разговор са Владиком на разне духовне теме.

Извор: Епархија канадска