Посета Министра вера Наумова Епархији тимочкој

Епархија тимочкаМинистар вера у Влади Србије господин Радомир Наумов 25. фебруара посетио је Тимочку епархију са жељом да види како ова епархија напредује у градитељском и духовном смислу. Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Јустин са свештенством ЦО Зајечар дочекао је господина Наумова испред Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

„ Налазите се у седишту тимочких епископа, у престоном граду Зајечару који живи вером и за своју веру. Живећи за своју веру живи и за своју државу. Ваш долазак овде је од великог значаја за читаву Тимочку епархију, јер знамо да у Вама имамо човека који у Министарству вера доста чини за напредак наше епархије" рекао је Епископ тимочки господин Јустин поздрављајући министра Наумова.

Обраћајући се свештенству и новинарима господин Наумов је рекао да је Црква везивно ткиво свог нашег народа који се налази у различитим државама.
„Ево сада покушавају насилно да нам отму Косово и Метохију" рекао је господин Наумов. " Заједничким напорима Црква и држава треба да се изборе да се тај незаконити чин поништи. Држава ће више него раније помагати свештенство и монаштво на Косову и Метохији, јер је тамошња црква једина веза са Србијом. Трудићемо се да равноправно помажемо све епархије у нашој држави и мислим да у том смислу имамо одређеног успеха." Министар Наумов је рекао да је Министарство вера у прошлој години за потребе СПЦ кроз разне пројекте издвојило више од 10 милиона евра, али не само за градитељство, већ и за потребе верског образовања.

На пријему код председника општине Зајечар Бошка Ничића, министар Наумов је рекао да ће из Националног Инвестиционог Плана, за трећу фазу изградње храма Вазнесења Господњег у зајечарском насељу Котлујевац, у овој години бити издвојено десет милиона динара. Према министровим речима Зајечар и Ваљево су једини градови у Србији који су у овој години добили новац за изградњу саборних храмова.
Министар Наумов је обишао храм Вазнесења Господњег у насељу Котлујевац, а потом и манастир Буково код Неготина где се гради нови конак.

Извор: Епархија тимочка - Славица Марковић