Посета Митрополита оулушког Пантелејмона нашој Цркви

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха Српског Павла, примио је данас у Патријаршијском двору у Београду Његово Високопреосвештенство Митрополита оулушког Г. Пантелејмона (Финска) са пратњом.

Митрополит Пантелејмон, који се од уторка налази у нашој земљи, посетиће наредних дана Православни Богословски факултет Универзитета у Београду и најважнија духовна средишта наше Цркве и Отаџбине.

Православље је у Финску дошло у средњем веку из Русије, а прва област у којој су проповедали руски монаси манастира Валамо на језеру Ладога била је Карелија. Године 1923. Финска Црква је стављена под јурисдикцију Васељенске патријаршије, са својим поглаваром Архиепископом Германом на челу. Касније (1958) Московска Патријаршија је признала такав однос двеју Цркава.

Православни верници у Карелији су пострадали у време прикључења ове области СССР-у од стране комунистичког режима. Приморани да се селе у унутрашњост земље, православни су данас расути пo целој Финској.

У Финској, која има око 4 милиона становника и где је званична вера лутеранство, живи преко 70.000 православних верника. Православна Црква је на другом месту у финској држави. Постоје две епархије: Архиепископија Куопио и Хелсинки. Црква има једну семинарају која је премештена из места Сортавала (Карелија) у Куопио, а планира се отварање Богословског факултета.