Посета Митрополита Амфилохија парохијама Српске Православне Цркве у Швајцарској

На позив Његовог Преосвешетнства Епископа средњоевропског Г. Константина, Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у својству заменика Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, учинио је званичну посету српским православним парохијама у Швајцарској, а у пратњи протођакона Стевана Рапајића, у времену од 29. маја до 1. јуна 2009. године и то: Успења Пресвете Богородице у Цириху, Светог Кирила и Методија у Берну и Светог Симона Монаха у Сент Галену.

Повод ове посете било је обележавање 40-тогодишњице од оснивања прве парохије и организованог присуства и рада Српске Православне Цркве на територији Швајцарске, где данас има седам црквених општина са девет парохија и исто толико свештенослужитеља. Истим поводом одржана је и смотра хорова Епархије средњоевропске, којом приликом је и Митрополит одржао пригодно и врло упечатљиво предавање на тему Потреба неговања црквеног појања за мисију Православне Цркве у свету.

У суботу 30. маја Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије, уз саслужење домаћина, Епископа Константина и већег број свештеника ове Епархије, служио је Свету Архијерејску Литургију и освештао крст за куполу новог храма Успења Пресветете Богородице у Цириху.

На овој Светој Литургији Епископ Константин је рукоположио Брану Сарића, свршеног богослова и апсолвента Богословског факултета, из Кројцлингена у чин ђакона, а надлежног пароха и старешину храма протонамесника др Мирослава Симионовића одликовао протопрезвитерским чином.

У поподневним часовима делегација Српске Православне Цркве посетила је и бенедиктински, манастир Ајнзиделн и обишла манастирску чувену библиотеку.

Сутрадан, у недељу 31. маја, Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Амфилохије уз саслужење Епископа Г. Константина, као и Архиепископа женевског Руске Заграничне Православне Цркве Г. Михаила, обавио је чин малог освећења новог храма Светог Кирила и Методија у Берну, у присуству неколико хиљада наших верника. На овој Светој Литургији Епископ Константин одликовао је надлежног пароха и архијерејског намесника за Берн протонамесника Станка Марковића чином протопрезвитера. Овој свечаности присуствовали су и представници Цариградске Патријаршије у Швајцарској, Његово Високопреосвешетнство Митрополит Швајцарске Г. Јеремија и викарни Епископ Макарије, као и амбасадор Србије у Швајцарској г. Милан Ст. Протић.

Овом приликом Епископ Константин се срдачно захвалио Митрополиту Амфилохију на учињеној званичној посети и у знак молитвеног сећања уручио велики позлаћени ручни архијерејски крст за благосиљање, а потом је пригодном беседом Његово Високопреосвешетнство Митрополит Амфилохије поздравио све присутне верне и представнике помесних Православних Цркава. Посебно се, врло дирљивим речима, обратио окупљеном народу који га је са одушевљењем слушао, а приметан је био и велики број деце и омладине. У поподневним часовима делегацију Српске Православне Цркве примио је и амбасадор Србије у Швајцарској г. Милан Ст. Протић.

После ове посете Његово Високопреосвештенство је прошетао улицама Берна у вечерњим сатима и посетио катедралу Светог Петра и Павла у којој су наши верници, до скора, у пригодној доњој капели вршили своја богослужења. Прошле године у овој катедрали постављена је спомен-плоча, обележје Светом Владики Николају, који је својевремено студирао и дипломирао на Старокатоличком универзитету у Берну и походио овај храм.

Последњег дана ове посете, у понедељак 1. јуна, Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије служио је Свету Литургију у новосаграђеном храму Светог Симона Монаха у Сент Галену, у једној од првих црквених општина, уз саслужење Епископа Константина који је овом приликом одликовао старешину овог храма протонамесника Љубомира Котарчића чином протопрезвитера.

Ова посета Његовог Високопреосвешетнства, као и уприличене молитвене свечаности, имају велики духовни и морални значај, као и подршку матице Цркве Његовом Преосвешетнству Епископу Константину у његовом архипастирском раду на овим просторима, као и нашем благочестивом народу, који је већ деценијама у дијаспори у једном крајње секуларизованом друштву.

Протођакон Стеван Рапајић