Посета парохији Светог Великомученика Лазара на Хавајима

Владика Максим Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Г. Максим посетио је 11. и 12. новембра 2007. године, Парохију Светог Великомученика Лазара Косовског на Хавајима. Свету Литургију Епископ Г. Максим служио је у суботу у грчкој цркви Светих Константина и Јелене, а у недељу у руској парохији Богородице Иверске. Оба пута је саслуживао и свештеник Мирослав Дејанов из Ванкувера.

Света тајна крштења У току Свете Литургије, у суботу 11. новембра 2007. године, обављен је чин Крштења дечака Јована Бартона, а присуствовало је око 40 верника. За певницом је одговарао хор под руководством куме Колете Wiul, Српкиње. Свештеник Димитрије из грчке парохије је љубазно примио госте, и приредио послужење у црквеној сали. Епископ Г. Максим је беседио о значају Крштења као новог рођења и бањи препорођења и захвалио Митрополиту Сан Франциска Г. Герасиму на благослову служења.

Владика МаксимУ недељу, 12. новембра 2007. године, Светој Литургији је присуствовао већи број верника. У ову Парохију којом началствује отац Анатол, слависта родом из Лесковца, недавно су донете мироточиве иконе Пресвете Богородице и Часнога Крста. После службе је приређен ручак-пикник. Иначе, Епископ Г. Максим је прошог априла поставио оца Блашка и јеромонаха Јована за администраторе парохије. Ово је друга епископска канонска посета од априла ове године (видети http://www.westsrbdio.org/latest_news/visit_to_Hawaii.html). Парохију на Хавајима основао је Епископ Г. Хризостома, данас Владика Жички, деведесетих година прошлог века. Њом је једно време администрирао прота Петаковић долазећи повремено ради служења Литургије, крштења и венчања.

Извор: Епархија западноамеричка