Посета руском православном манастиру у Бомбали

Посета руском православном манастиру у Бомбали

Црквена општина „Свети кнез Лазар“ организовала је тродневну посету Руском православном манастиру светог Преображења Господњег у близини Бомбале (Holy Transfiguration Orthodox Monastery, Bombala).

Група деце, ученика Лазаричке црквене школе и њихови родитељи кренули су на пут за манастир у петак 23. септембра 2011. године. Групу је предводио отац Бранко Босанчић.

Путовали смо једним мини аутобусом од 25 места. Дан је био предиван, без кише. Успут смо посматрали прелепу природу која нас је окруживала. Пут је био дуг и напоран и после шест сати вожње асфалтом кренули смо вијугавим путем посутим каменчићима. Успут смо видели многе животиње: кенгуре, овце, краве и коње.

Стигавши у манастир били смо дочекани од стране јеромонаха Сергија који нам је укратко испричао о правилима понашања гостију који дођу у овај манастир.

Следећи дан нам је био испуњен разним активностима. Рано ујутру, већ од 6 сати, наша група је била на светој Литургији, затим је обишла малу цркву – капелу, која је била зачетак овог манастира. Саслушачи смо кратку историју ове цркве у којој се још увек служе литургије;

Следећи корак је била радионица о. Алексеја који нам је испричао све о иконописању у техници мозаика и сликању којим се он бави. Група деце је била веома заинтересована за овакву врсту уметности. Отац Алексеј је иначе осликао све фреске како у самом манастиру тако и у трпезарији.

Затим је група деце отишла до грнчарске радионице како би и сама искусила овај начин прављења тањира, шоља и вазни од глине. Били су одушевљени техником израде посуђа на овај начин, а свако дете је направило своје мало „ремек дело“.

Манастир поседује изузетну башту. Разгледали смо све врсте поврћа које се може гајити
на једном оваквом месту, а онда назад у кухињу. Ближило се време ручку и требало је
помоћи да се скувају оргомне количине хране. Сви су прионули на рад и за час посла исекли велику количину лука, парадајза, паприка, першуна и кромпира.

Уследило је вечерње па затим вечера, а онда кратак одмор пре прављења логорске ватре на којој ће се касније пржити слаткиши - маршмелоуз.

Недељно јутро је отпочело позивом на Литургију. Осам величанствених звона је позивало вернике да дођу у манастир на Литургију коју су служили о. Алексеј и о. Бранко, а на којој се цела група родитеља, ученика и наставника Лазарице причестила. Отац Алексеј је завршио својом беседом о томе како треба да волимо и поштујемо своје ближње.

Ближио се крај нашој посети манастиру. Многима је било жао што одлазе, Деца су била одушевљена начином живота монаха. Опраштамо се од о. Сергија и пре но што смо кренули својим кућама дајемо обећање да ћемо опет доћи.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска