Посета Светогораца Херцеговини

У недељу, 30. маја 2010. године, након посете светињама Косова и Црне Горе, у Херцеговину је стигао Игуман светогорског Манастира Симонопетре архимандрит Јелисеј са петорицом своје сабраће. У поподневним часовима гости су стигли у Манастир Тврдош, где су их дочекала обојица наших Владика и Игуман тврдошки о. Савa са братијом.

Сутрадан, у понедељак 31.маја, у Манастиру Тврдошу служена је Св. Литургија којом је началствовао Игуман Јелисеј уз саслуживање јеромонаха и јерођакона Симонопетре и Тврдоша, као и неколицине јереја наше Епархије. Литургији, која је била благословени пример братске љубави и једномислија, присуствовао је и велики број монаха и монахиња, између осталог Игуманија Јелена из Манастира Жиче са сестрама... На крају Св. Литургије, гостима се са речима добродошлице и благодарности због њихове посете, као и великог благослова Свете Горе и старца Емилијана симонопетритског који су са собом донели, обратио Владика Григорије, а након тога, не мање бираним речима и са нимало мање благодарности, присутне је поздравио и Игуман Јелисеј, напоменувши, између осталог, да су оваква братска окупљања и заједничарење у тајни љубави за све нас увек дар, и да за тај дар треба пре свега захвалити нашим оцима, који су ту љубав као семе посејали у нас.

После заједничке трпезе и обиласка Манастира Тврдош, гости су посетили Саборну цркву у Требињу и херцеговачку Грачаницу на Црквини, а након тога, са Владиком Григоријем и требињским свештеницима и Манастир Петопавлов и Саборну цркву у Дубровнику. Након обиласка Дубровника, дубровачко свештенство им је у знак добродошлице припремило заједнички, братски ручак, а у повратку из Дубровника посетили су и Манастире Дужи и Завала. У каснијим вечерњим часовима стигли су у Манастир Житомислић у коме су и ноћили, а сутрадан, по обиласку Мостара и заједничке трпезе са мостарским свештенством и монаштвом, Херцеговина је испратила своје госте, који су наставили пут и кренули у сусрет Епархији Бихаћко-петровачкој.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка