Посета Удружења ''Наша деца широм Србије'' Епархији врањској

Најуспешнија глумачка група прошлогодишњег позоришног фестивала ''Наша деца широм Србије'' - Врање 2009., особа са посебним потребама, била је гост епархије врањске у периоду од 04. до 06. јуна 2010. године.

Чланови Удужења грађана ''Наша деца'' особа с посебним потребама из Београда, првог дана посете, 04. Јуна 2010. године, након присуства Светој литургији у цркви Свете Петке у Врању код Белог моста, где је припремљен и ручак за госте, обишли су манастир Светог Николе, метох манастира Хиландара и Саборну цркву Свете Тројице у Врању, као и манастир Свети Стефан у Горњем Жапском, након чега су обишли манастир Свети Пантелејмон у ком су им сестре ове свете обитељи пружили гостопримство трпезом љубави и песмом.

По завршетку обиласка светиња епархије врањске, гости из Београда смештени су у манстиру Светог Прохора Пчињског, где су другог дана посете, 05. јуна 2010. године узели учешће у великој акцији ''Очистимо Србију'', поводом дана планете Земље.

Последњег дана посете, 06. јуна 2010. године, чланови Удужења грађана ''Наша деца'' из Београда, учествовали су на Светој литургији у манастиру Свети Прохор Пчињски, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије. Након Свете литургије Епископ врањски Пахомије, примио је госте из Београда у конацима манастира Светог Прохора и том приликом су размењени прикладни поклони и утисци. У другом делу дана гости из Београда обишли су комплекс манастира Свети Прохор Пчињски, манастирску ризницу и организована је поклоничка шетња до испоснице Светог Прохора Пчињског.

У касним вечерњим сатима гости су под снажним утисцима и јаким емоцијама отишли својим кућама, уз обострано обећање да ће се ово пријатељство и дружење наставити.

Удружење грађана ''Наша деца'' је непрофитна и невладина организација из Београда која се бави бригом особа са посебним потребама. На прошлогодишњем позоришном фестивалу ''Наша деца широм Србије'', који је одржан у организацији епархије врањске и Града Врања, ова група проглашена је најуспешнијом. Угошћавајући и бринећи о собама са посебним потребама, епархија врањска наставља свој мисионарски рад, што и јесте један од задатака Православне цркве, у нади и жељи, да се једног дана сви нађемо у Царству небеском.

Извор: Епархија врањска