Посете владике Атанасија Бихаћу и Дрвару

Посете владике Атанасија Бихаћу и Дрвару
Посете владике Атанасија Бихаћу и Дрвару
Посете владике Атанасија Бихаћу и Дрвару
Посете владике Атанасија Бихаћу и Дрвару

Епископ Атанасије на сједници Градског вијећа Бихаћа. Сложни у ревитализацију болнице у Дрвару.

Његово Преовештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије са сарадницима 26. фебруара 2015. године, на позив градоначелника Бихаћа мр Емџада Галијашевића и предсједника Градског вијећа г. Романа Јурића, присуствовао је свечаној сједници Градског вијећа Бихаћа, која је одржана у дворани Културног центра Бихаћ. Овом приликом Град Бихаћ је прославио 755. годину забележеног постојања, а од 11. новембра 2014. године носи статус града.

У Бихаћу је од 1924. до 1931. било сједиште Епархије бихаћке на чијој катедри је епископ Венијамин Таушановић провео три године, од 1926. до 1929. године. Остао је забиљежен податак да је 1929. године Епархија бихаћка бројала 148.620 православних душа.

Данас у Бихаћу постоји храм Силаска Светога Духа на Апостоле у изградњи и Духовни центар „Митрополит Георгије Николајевић“ у којем се налази капела посвећена Женама Мироносицама и у којем живи парох бихаћки протонамјесник Далибор Ненић са породицом, супругом и четворо дјеце. Православна парохија у Бихаћу данас има 60 домова са око 110 православних душа које учествују у животу Цркве у овоме прелепом граду на обалама једне и једине Уне, чије подручје броји 61.186 становника.

Епископ Атанасије са својим свештенством и народом настоји да потврди своје постојање на овом простору и да учествује активно у животу народа овог дела Федерације Босне и Херцеговине.

После сједнице Градског вијећа епископ Атанасије је посетио храм Силаска Светог Духа на Апостоле у изградњи, која је започела 1987. године и због ратних дејстава 1992. године прекинута. Наставак изградње започео је 2012. године и због недостатка средстава је успорен завршетак радова.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посетио је 27. фебруара 2015. године Дрвар, где се састао са г. Славишом Михајловићем, делегатом у Дому народа Парламента федерације БиХ, г. Драгославом Топићем, министром рада, здравствене заштите и прогнаних Владе Ливањског кантона, г. Стевицом Лукачем, начелником Дрвара, и др Симом Билбијом.

Повод за овај састанак јесте пројекат ревитализације болнице у Дрвару. Наиме, у Дрвару је некада постојала болница која је са својим стручним кадром деценијама оправдано била на гласу, тако да су људи и пацијенти у ову болницу долазили из Ливна, Гламоча, Грахова, Босанског Петровца, Санског Моста, Приједора, Кључа и Мркоњић Града.

Данас је здравство у Дрвару на ниском нивоу и људи су принуђени да прелазе по неколико стотина километара да дођу до лекара у Ливно, Мостар и Бању Луку. Многи су из разлога потребе за чешћом медицинском негом промјенили мјесто боравка и одселили из Дрвара за Бања Луку како би имали адекватан медицински третман.

Пројекат ревитализације болнице у Дрвару имао би огроман регионални значај а за овај пројекат поред представника Срба у Влади Ливњског кантона и општине Дрвар велико интересовање и жељу да помогну показују и лекари и доктори који су са овога простора а данас раде у другим здравтвеним установама у Републици Српској и даље. Оживљавање рада болнице у Дрвару нарочито би имало огроман значај за становнике општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац и Дринић. Верује се да би она привукла пацијенте и са веће удаљености.

Из разлога важности овог пројекта, који извире из основне хришћанске и опште људске врилне- љубави према ближњима и Српска Православна Црква, односно Епархија бихаћко-петровачка, је позвана да подржи пројекат ревитализације болнице у Дрвару и максимално ће се залагати на томе.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка