Посјета официра за вјерске слободе при Амбасади САД у БиХ

Официр за вјерске слободе при амбасади САД у БиХ госп. Патрик Ханиш, политички савјетник у амбасади САД у БиХ госп. Анте Милиша и политички асистент за Републику Српску при амбасади САД у БиХ гђа. Дијана Токић су дана 24. марта 2009. године посјетили канцеларију Српске Православне Црквене Општине Мостарске, гдје су их у име Епископа ЗХиП г.Григорија, дочекали игуман манастира Житомислић архимандрит Данило Павловићи и парох мостарски о.Радивоје Круљ.

Разлог посјете господе из амбасаде је информисање о стању вјерских слобода на подручју Мостара.

Госп. Ханиш, након што се захвалио на добродошлици, изразио је жаљење и забринутост што неки људи у БиХ покушавају створити конфликт између вјерских заједница. Такођер, госп. Ханиша је интересовао број православних вјерника у Мостару, стање у манастиру Житомислић, ставови око враћања зграде Богословије у Сарајеву и денационализацији имовине уопште, те у којој је фази обнова Саборне цркве у Мостару.

Архимандрит Данило је упознао господу о стању вјерских слобода у Мостару и констатовао да оне нису угрожене ни у једном погледу и да они као свештена лица немају никаквих проблема, а да проблема немају ни православни вјерници. Такођер, је позвао госп. Ханиша да посјети манастир Житомислић који је , како је рекао, један од најзначајнијих културних споменика у БиХ.

Отац Радивоје је господу информисао у којој је фази обнова Саборне цркве, те о обезбјеђивању финансијских средстава за исту, те им уручио пригодне поклоне, тј. мултимедијалне презентације обнове цркве са кратким историјатом. Такођер , о. Радивоје је изразио задовољство што је број православних вјерника у Мостару у сталном порасту. Госп. Ханиш је сугерисао да би у обнову требали укључити српске заједнице у САД које су јако бројне и конгресмена г-ђу Мелису Бин.

На крају су се сви сложили да треба и даље настојати да на цјелокупном простору БиХ вјерске слободе буду свима загарантоване у сваком смислу и да је то један од путева у свијетлију будућност.

Горан Трифковић

Извор: Епархија захумско-херцеговачка