Посјета Вуковој постојбини

Посјета Вуковој постојбини
Посјета Вуковој постојбини
Посјета Вуковој постојбини
Посјета Вуковој постојбини

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је у петак 26.септембра 2014. године, молебан испред Вуковог споменика у Петњици код Шавника.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство Епархије будимљанско-никшићке: јереји Миливоје Јововић, парох жабљачки и Драженко Ристић, парох шавнички.

Молебан је служен поводом обиљежавања 200 година од издавања Писменице и 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, а које су са пригодним програмом организовали: Институт за српски језика САНУ, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Студијски програм за српски језик и јужнословенске књижевности Филозофског факултета у Никшићу.

Учесницима дводневне манифестације, која се одвија у Никшићу и Вуковој постојбини, комплексу Вуковог споменика на Петњици, обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У име породице Караџић добродошлицу је пожелио професор Војислав Караџић.
Излагања о Вуку и Вуковом раду имали су др Свето Танасић, директор Института за српски језик САНУ, др Милица Радовић – Тешић, такође са Института за српски језик САНУ и доц. др Драга Бојовић, предавач на Студијском програму за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Никшићу.

Да је Вуков дух и даље присутан на овим просторима посвједочили суВукови пјевачи: народни гуслар Бошко Вујачић и етно група Бањанке.

У послијеподневним часовима уприличена је посјета Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевност на Филозофском факултету у Никшићу, гдје су професори и научни сарадници Института за српски језик САНУ упознати са историјатом овог одсјека и садашњим стањем, односно пројектима, истраживањима, издањима и осталим активностима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка