Посланица Патријарха Кирила поводом Дана православне омладине

Марта 12, 2002. Свети Синод Руске Православне Цркве донео је одлуку да се Дан православне омладине обележи на празник Сретења Господњег на свеукупној канонској територији Московске Патријаршије. У вези са овим Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је овогодишњу посланицу, чији текст доносимо.

По благослову Његове Светости, све цркве Руске Православне Цркве су замољене да ову патријарашку посланицу прочитају по окончању Божанске Литургије 15. фебруара ове године.

Драга браћо и сестре!

Искрено вам честитам празник Сретења Господњег, као и Дан православне омладине који данас обележавамо.

Данас се молитвено сећамо како је Пресвета Богородица Марија донела свога сина – Божанског младенца Исуса – у храм у Јерусалим, где их је дочекао старац Симеон, човек, како Свето Писмо сведочи, праведан и побожан, а Дух Свети беше на њему (Лука 2,25). Овај човек је живео дуговечно и проводио богоугодан живот, а на самом његовом крају удостојен је да види Месију обећаног код Пророка, Спаситеља Света.

Већина нас, а ово се односи првенствено на младе, сусрели смо Христа много раније него што смо досегли старост, у својој младости или у својим средњим годинама. Добили смо ову величанствену прилику као дар од Господа и позвали смо да очувамо пламен вере и љубави према Богу зажегнут у нашим срцима. И што је блиставија светлост од ове ватре, већа ће бити сила те љубави, много ведрија и топлија за све нас и наше драге.

Данас бих желео да позовем све вас, а нарочито омладину, да не трошите своје време узалуд. Имајте на уму да нико не може поновити догађај из свога живота испочетка, као са новог листа папира, не може да реактивира потенцијал који је некад имао. По речима апостола Павла, пазите добро како живите, не као немудри, већ као мудри, користећи време јер су дани зли. Не будите неразумни, већ схватите шта је воља Господња ... И испуњавајте се Духом (Ефесцима 5,15-18).

Људи старијег нараштаја добро знају како животне стазе могу бити сложене и опасне. Да бисмо ходали чврсто и поуздано, без спотицања о камење искушења, и успешно превладали све препреке, морамо имати лично Бога за свога сапутника. Тада ће Господ бити стално с нама и подариће нам своје изобилне милости. Даће нам много више него што заслужујемо, више него што бисмо и замислили. А када дође време да окончамо своје овоземаљско путовање и прекорачимо праг вечности, треба да будемо достојни сусрета са Христом, који нас позива да суделујемо у Његовим непролазним добрима, које је припремио за оне које га воле.

Амин.

КИРИЛ +

Патријарх московски и све Русије

Извор: Мо0сковска Патријаршија