После 175 година у Ужицу се гради нови храм

После 175 година у Ужицу се гради нови храм
После 175 година у Ужицу се гради нови храм
После 175 година у Ужицу се гради нови храм
После 175 година у Ужицу се гради нови храм

Након 175 година Ужице је благословено новим олтаром где ће се славити Име Божје молитвама Богородице и заштитом њеног Покрова коме је храм и посвећен.

Остаци прве Ужичке цркве Ружице из немањићког периода нису сачувани. Постојећа два храма Светог апостола и јеванђелиста Марка и Светог великомученика Георгија су из 1721. односно 1842. године. На дан  Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, 9. октобра 2017. године, Преосвећени Владика жички г. Јустин освештао је темеље новог Покровског храма.

У својој беседи, Епископ је поручио: -Најлепша честитка данас за Дан града јесте полагање камена темељца овом светом храму који је посвећен Покрову Пресвете Богородице. Омофор Пресвете Богородице је сила Божанска и чудесна која ће од данас чувати и штитити овај град и све људе који припадају овоме месту. Чудесна је и силна благодат Божја која даје у срце верноме народу да зида храмове Божје.

-Улагање у духовно је много претежније од бриге за телесно. Зато је најважније да иштемо Царство Божје, а  све остало Господ ће надоместити, истакао је Епископ и пожелео свим трудбеницима и свима  који су зажелели да овде никне храм да се та жеља испуни, јер „када иштемо од Господа оно што је на спасење Господ ће брзо услишити молитву нашу“.

Нови храм се налази у ужичком предграђу Крчагову, које због положаја терена у ужичкој котлини представља засебну целину. Нови храм ће бити светионик и литургијска трпеза заједнице верних, која ће од сада имати свој домаћи храм у комшилуку. Ово је велики дан за Ужице и уопште за овај крај. Изграђивањем храма се исписују светле странице црквене историје, изграђује се и верни народ овог краја узрастањем у нову твар, у меру раста пуноће Христове, по речима апостолским.

У чину освећења саслуживали су архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, старешина храма Светог великомученика Георгија протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, старешина храма Светог апостола и јеванђелиста Марка протојереј-ставрофор Милић Драговић, протојереј-ставрофор Василије Томић, као и свештеници из Ужица и околине уз учешће благочестивог народа.

Несебично залагање показали су угледни чланови Грађевинског одбора на челу са председником г. Николом Селаковићем, генералним секретаром Председника Србије, потпредседником и градоначелником града Ужица г. Тихомиром Петковићем, г. Владимиром Синђелићем, г. Добросавом Андрићем, г. Милијом Божовићем, г. Никодимом Вељовићем, као и остали чланови Грађевинског одбора и дародавци.

После освећења темеља Владика Јустин је освештао новосаграђени дечји вртић у ужичком насељу Пора, а потом је у Народном позоришту присуствовао свечаној седници која се сваке године организује поводом дана Града Ужица.

Извор: Епархија жичка