После 500 година поново католичка миса у катедрали у Лунду

Први пут после 500 година у лутеранској катедрали шведског града Лунда римокатолици редовно могу служити мисе. Али већ од 21. октобра прошле године овде се служи миса недељом, а то из разлога што су сами католици реновирали тамошњу католичку цркву Светог Томе. Како је наглашено у шведско-лутеранској дијецези, ово није „практично решење“, него је и плод снажнијих екуменских односа и посете папе Фрање Лунду у јесен 2016. године.

Катедрала у шведском јужном граду Лунду подизана је од 1104. године у романском стилу и то је најстарија бискупска црква Скандинавије. У то време Лунд је припадао Данској, која је око 1530. године завела реформацију. Године 1658. Дијецеза Лунд је потпала под Шведску. Током времена делови катедрале коришћени су за универзитетска предавања.

Католичка Црква у Шведској је мала и чине је верници разних народности. Према ватиканским подацима, 113.000 становника Шведске су католици, што је према 9,8 милиона становника тек 1,15 процената. Све до 2000. године у овој скандинавској земљи је Евангеличко-лутеранска Црква била државна црква и до тада је сваки Швеђанин већ крштењем аутоматски њој припадао. Процењује се да у овом тренутку 60% Швеђана исповеда лутеранство. Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)